de official

Komende vanaf de rijksweg A15 valt ogenblikkelijk een bord aan de gemeentegrens op: Papendrecht, korfbalstad van Nederland. De hal van de gelijknamige korfbalclub is afgeladen met bezoekers, spelers en sponsorborden. Er wordt een toernooi gespeeld ter voorbereiding op het nieuwe seizoen en wat is korfbal een lawaaiige aangelegenheid! De spelers en speelsters roepen permanent aanwijzingen naar elkaar. Daartussendoor, en langs de lijn, rent en fluit de hoofdscheidsrechter en vlagt zijn assistent. Beiden zijn gehuld in een kanariegele outfit en het tweetal doet sterk aan karekieten denken. De spelregels: twee teams van acht, samengesteld uit een gelijke hoeveelheid mannetjes en vrouwtjes. Het speelveld is verdeeld in twee vakken waarin zich eveneens een evenredige hoeveelheid spelers en speelsters van elk team bevindt. Men mag niet lopen met de bal, elkaar niet aanraken en men is verplicht de bal over te spelen. De wedstrijd duurt twee maal een half uur, de benodigde ploeg officials bestaat uit een scheidsrechter, zijn trouwe assistent, en achter de jurytafel de bedieners van de schotklok (bij een aanval binnen 25 seconden), de opnemer van de juiste wedstrijdtijd en een neutraal, van buiten de gemeentegrenzen aangetrokken jurylid. Er valt zelden een onvertogen woord bij deze in 1903 geïntroduceerde, van oorsprong Zweedse sport voor jongens én meisjes. Ook vanavond hebben de officials weer eens een makkie.

Dit is de zestiende aflevering van een serie over officials in de sport.