Clarence Seedorf?

Voetballer Clarence Seedorf wil terugkeren in Oranje, zo gaf hij deze week aan op tv en in Voetbal International. Een realistische, serieus te nemen wens?

Frank de Boer, oud-ploeggenoot van Seedorf bij Ajax en Oranje: „Clarence kennende verbaast me dit niet. Hij wil het maximale uit zijn carrière halen. Hij heeft op clubniveau alles gewonnen (meerdere titels én Champions League met Ajax, Real Madrid en AC Milan, red.). Als hij stopt met voetballen, vindt hij het een smet op zijn carrière dat hij met Oranje niets heeft gewonnen. Als hij zijn goede wil toont en zich kan schikken in hoe de bondscoach het ziet, vind ik een terugkeer in Oranje realistisch. Hij kan een verrijking zijn. Hij speelt al jaren op topniveau en staat niet voor niks in de basis bij AC Milan. Voetbaltechnisch is hij zeer geschikt. Misschien heeft Van Basten problemen met zijn persoonlijkheid en de wijze waarop hij zich in de groep manifesteert. Het is iemand die zijn stempel ergens op drukt en het moet klikken in de groep.”

Wim Jonk, oud-ploeggenoot van Seedorf bij Ajax en Oranje: „Het is een jongen met een bepaald eergevoel. Hij is door omstandigheden buiten Oranje gevallen en wil graag nog een keer een eindtoernooi meemaken. Ja, hij wil zich rehabiliteren. Bij clubteams heeft hij bewezen dat hij goed in het teambelang kon denken en spelen. Bij Oranje wilde dat in het verleden niet altijd lukken. Misschien is hij wat ouder en wijzer geworden. In Oranje horen de beste spelers te spelen. Seedorf is goed genoeg, dat is de discussie niet. Maar hij moet zich geen rol aanmeten die hem niet ligt, en moet wel passen in het strijdplan van de bondscoach. Dat hij niet geselecteerd is, heeft denk ik te maken met de keuze van de trainer voor een bepaald groepsproces.’’

Foppe de Haan, bondscoach Jong Oranje: „Seedorf wil graag nog voor Oranje spelen; daarin is hij helder. Klaarblijkelijk vindt hij dat zo belangrijk dat hij de eer niet aan zichzelf houdt [na nooit geselecteerd te zijn door Van Basten]. Hij heeft een groot eergevoel en wil Nederland nog een keer laten zien dat hij zo goed is als men van hem zegt. Ik vind het voorbarig om te zeggen of ik hem wil selecteren als dispensatiespeler voor de Olympische Spelen in 2008 (Seedorf heeft die wens geuit, mocht Van Basten hem niet meer oproepen, red.). We moeten ons eerst plaatsen. En er moet onderhandeld worden met de club, want de Spelen zijn in augustus. Maar als het kan en als Seedorf wil, zal ik een reisje naar Milaan maken om te kijken hoe hij ervoor staat en of ik hem kan gebruiken.”

Johan Derksen, hoofdredacteur Voetbal International, commentator tv-programma Voetbal Insite waar Seedorf te gast was: „Ik had zelf allang de handdoek gegooid en tegen Van Basten gezegd: ‘Succes met je jeugdteam.’ Maar Seedorf leeft op de drive van zijn eergevoel en wil met Oranje nog de kroon op zijn carrière zetten. Ik begrijp Van Bastens dilemma. Seedorf heeft zijn hele carrière in de Europese top gespeeld. Maar hij heeft niet denderend gefunctioneerd in Oranje. De bondscoaches hebben in het verleden problemen gehad met zijn gedrag. Hij is een persoonlijkheid en is dominant aanwezig in de groep. Maar Van Basten heeft zich ongeloofwaardig gemaakt door vervangers op te roepen die nauwelijks serieus te nemen zijn. Een persoonlijke belediging voor Seedorf, die van een andere orde is. Van Basten heeft de fout gemaakt Seedorf niet de kans te geven te falen. Dat Seedorf in het verleden is uitgekotst, heeft hij aan zijn arrogante gedrag te wijten. De inbreng van de media moet je niet overdrijven. Als ik schrijf dat Seedorf arrogant is, gaan 50.000 mensen hem heus niet uitfluiten op mijn advies.’’

Stanley Menzo, stopte in juni als keeperstrainer bij Oranje, maakte in van 1992 tot ’94 met Seedorf deel uit van Ajax-selectie: „Het wordt een beetje een soap. Jarenlang is hij uitgefloten, iedereen viel over hem heen en nu moet hij opeens weer een kans krijgen. Het lijkt wel een referendum. Dezelfde mensen die niets van hem moesten hebben, willen hem nu terug in Oranje. Het lijkt wel een spel tussen de bondscoach, de publieke opinie en Clarence zelf. Ik weet niet wat ik hier van moet zeggen. Alleen dat Seedorf een goed mens is.”