Bush raakt zijn VN-ambassadeur wellicht kwijt

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, John Bolton, moet vrijwel zeker aan het eind van dit jaar zijn functie neerleggen. De Republikeinse senator van Rhode Island, Lincoln Chafee, die tijdens de Congresverkiezingen van vorige week door zijn Democratische opponent werd verslagen, heeft gezegd niet van plan te zijn om in de tijd die hem nog rest in de Senaat alsnog met een officiële benoeming van Bolton te zullen instemmen.

Bolton werd in augustus 2005 per decreet door president Bush benoemd. Die passeerde daarmee de Senaat, die gewoonlijk dit soort benoemingen moet goedkeuren. De Senaat kon het ook na vijf maanden van onderhandelingen niet eens worden over de benoeming van Bolton. Vooral de Democraten beschouwden Bolton als een houwdegen, die bovendien herhaaldelijk had gezegd weinig vertrouwen te hebben in de VN. Met steun van Chafee wisten zij de benoeming te blokkeren.

Gevolg van het passeren van de Senaat is, dat Boltons aanstelling in januari eindigt, als de Senaat voor het eerst in nieuwe samenstelling bijeenkomt.

Daarom riep Bush donderdag Republikeinse senatoren op om Boltons benoeming alsnog te bevestigen, nu zij nog een meerderheid hebben in de Senaat. Maar Chafee liet weten daar niets voor te voelen. „De Amerikaanse bevolking heeft zich uitgesproken tegen de agenda van de president op diverse terreinen, en een daarvan is vermoedelijk de buitenlandse politiek”, aldus de senator. „En in deze laatste fase van mijn ambtsperiode ga ik niet iets goedkeuren waartegen de Amerikaanse bevolking zich heeft uitgesproken.”

Woordvoerder Tony Snow van het Witte Huis noemde het zeer onverstandig om Bolton te vervangen, juist nu er een aantal belangrijke zaken spelen, zoals de impasse over de kernproef door Noord-Korea . De ambassadeur heeft „uitzonderlijk effectief” gefunctioneerd, aldus Snow.

Maar volgens Joseph Biden, een Democraat in de buitenlandcommissie van de Senaat heeft het geen zin om daar opnieuw over Bolton te spreken. „Want wat de conclusie van de commissie ook zal zijn, de voltallige Senaat zal hem afwijzen”, aldus Biden.

Witte-Huiswoordvoerder Snow sluit niet uit dat Bolton bij de VN blijft, maar dan niet als ambassadeur. (AP, Reuters, BBC)