Brood: Final

Brood: Final (Sony/BMG) ***

Brood:Final (Sony/BMG)

Dat het Herman Brood uiteindelijk ooit om de muziek begonnen is zou je bijna vergeten bij de huidige hausse aan documentaires, films en tentoonstellingen die rond zijn postume, zestigste verjaardag te zien zijn. Daarom is het nuttig dat er nu een driedubbele overzichts-cd verschijnt: Final. Final biedt ons Broods beste liedjes, en méér: beroerde liedjes, vergeten liedjes, carnavalskrakers (‘Maak Van Uw Scheet Een Donderslag’) en andermans liedjes (‘My Way’).

Brood kon de krachtigste rockmuziek maken die je in Holland tegenkomt. Maar zijn rock’n’roll-hart werd even vaak gesaboteerd door zijn junkie-levensstijl. Een nummer als ‘Fall’ had geweldig kunnen zijn, als het niet zo hopeloos werd gezongen. In de ruim drie uur muziek op Final komt alles langs: liedjes uit de tijd met The Wild Romance, Brood met Hazes en Brood met Doe Maar. Zeker de helft is geneuzel, en toch zijn ‘Saturday Night’, ‘Babies’, ‘Rock’n’Roll Junkie’ en ‘Dope Sucks’ nog altijd werelds.

HESTER CARVALHO