Bos en Lommer: strop dreigt voor bewoners

De geëvacueerde bewoners van het Bos en Lommerplein in Amsterdam dreigen een schadevergoeding van aannemer Hillen & Roosen mis te lopen, doordat dit bedrijf ruziet met de gemeente Amsterdam over betaling van de kosten die de gemeente heeft gemaakt bij de ontruiming van het plein en de herhuisvesting van de bewoners. De schadevergoeding wordt namelijk alleen uitbetaald als het bedrijf voor woensdag een akkoord heeft met de gemeente.

De gemeente zegt dat ze onlangs pas van die voorwaarde op de hoogte is gesteld. Volgens een woordvoerster probeert het bedrijf de gemeente en de bewoners tegen elkaar uit te spelen. „Die bewoners komen straks bij ons en zeggen: gooi het maar op een akkoordje met Hillen & Roosen, anders lopen wij die regeling mis.”

Het plein werd begin juli ontruimd nadat er fouten waren geconstateerd in het nieuwbouwcomplex. Enkele woningen bleken onveilig te zijn, evenals de vloer boven de winkels, waarop de appartementen rusten. Het complex bleek op diverse plekken niet volgens het ontwerp te zijn gebouwd. De bewoners moesten hun woning verlaten en zijn sindsdien onder-gebracht in vervangende woonruimte.

De onderhandelingen over wie opdraait voor de kosten van de evacuatie en de herhuisvesting verlopen volgens de woordvoerster zeer moeizaam.