Winnen met Goebbels

Op een Amerikaanse school is voorafgaand aan een voetbalwedstrijd een speech van nazi-propagandaminister Joseph Goebbels gebruikt om de spelers van de thuisploeg te motiveren. Dat gebeurde afgelopen zaterdag in Gastonia, een voorstad van Charlotte, in de staat North Carolina.

Voordat de thuisclub Forestview High en Charlotte Catholic aan de wedstrijd begonnen, klonk er door de luidsprekers over het veld anderhalve minuut lang een deel van een toespraak van Goebbels uit de Tweede Wereldoorlog.

Forestview-directeur Robert Carpenter bevestigde eerder deze week dat buiten zijn medeweten enkele studenten een speech van Goebbels van internet hadden gehaald. Hij heeft inmiddels zijn verontschuldigingen aangeboden aan de bezoekende school. In een brief aan Charlotte Catholic schreef hij dat de voetbalploeg van zijn school sinds kort de leus ‘On to victory’ gebruikt – op naar de overwinning. „En we hebben momenteel een Duitser in de ploeg die bij ons studeert en hij leerde ons hoe we op naar de ‘overwinning’ in het Duits moeten zeggen.” Zo kwamen enkele studenten bij Goebbels terecht, om die vervolgens over het luidsprekerssysteem af te spelen. Volgens het hoofd van de school wilde de studenten alleen het ‘Op naar de overwinning’-gedeelte laten horen, maar uiteindelijk duurde de passage anderhalve minuut.

De coach van de tegenstander en zijn team reageerden geschokt. Forestview won het duel (1-0) maar wordt wellicht nog gestraft.