Weer twee debutanten in Oranje

Bondscoach Marco van Basten heeft Evander Sno (Celtic) en David Mendes da Silva (AZ) als debutanten opgeroepen voor de selectie van Oranje, dat woensdag oefent tegen Engeland, zonder Clarence Seedorf.

De speler van AC Milan liet deze week weten nog altijd graag voor het Nederlands voetbalelftal te willen spelen en dat hij steeds beschikbaar is geweest. Van Basten gaf vanmiddag op een persconferentie aan dat hij voorlopig op het middenveld de voorkeur geeft aan Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. Dat zijn net als Seedorf creatieve middenvelders. Als hij de oud-Ajacied ook zou selecteren gaat dat ten koste van de balans op het middenveld. „Je hebt daar creatieve spelers, lopers en balafpakkers nodig”, aldus Van Basten. „Sno en Mendes da Silva vallen in die laatste categorie. Daarom zitten zij er nu wel bij. Seedorf heeft deze week een paar goede interviews gegeven. Dat deed hij netjes. Maar wij selecteren geen spelers op basis van een vraaggesprek. We zijn twee jaar geleden een nieuwe weg ingeslagen met Van der Vaart en Sneijder en die willen we nu vervolgen.”

Van Basten heeft de deur voor Seedorf nog niet dichtgegooid. Voor de interland tegen Luxemburg in september heeft de bondscoach zelfs overwogen hem weer op te roepen. Maar hij wilde het Seedorf niet aandoen alleen voor deze ontmoeting te moeten opdraven. „Op het moment dat er andere technisch vaardige spelers geblesseerd zijn, zal er altijd een mogelijkheid zijn dat we Seedorf oproepen”, zei Van Basten, die benadrukte nooit een antipathie tegen de Amsterdammer te hebben gehad. „Ik vind hem een correcte jongen, maar we zitten nu na Van Bommel, Van Nistelrooy en Davids kennelijk in een hausse rond Seedorf.”

De Milan-speler vertelde deze week in een interview met het weekblad Voetbal International zich vaak onbegrepen te voelen. „Ik heb me acht jaar niet thuis gevoeld in Nederland”, aldus de 30-jarige Seedorf, die herhaaldelijk werd uitgefloten als speler van Oranje.

Vooral twee gemiste strafschoppen (bij het Europees kampioenschap van 1996 tegen Frankrijk en de kwalificatiewedstrijd voor het WK in 1997 tegen Turkije, red.) werden hem zwaar aangerekend. „Ik vind het verschrikkelijk dat mensen denken dat ik niet heb gezeten met het missen van die penalty’s. Ik was er juist het meest kapot van.” Seedorf erkent dat hij in het verleden wellicht arrogant overkwam. „Maar ik ben een mens en heb geleerd.”

Bondscoach Van Basten liet Seedorf twee jaar geleden weten dat hij geen beroep meer wenste te doen op de speler. Sindsdien hebben ze elkaar volgens Seedorf nog twee keer gesproken, maar nooit een persoonlijk onderhoud gehad. Dat betreurt de voetballer die met Ajax, Real Madrid en AC Milan de Champions League won. „Door de telefoon of op een feestje is toch anders. Ik heb erom gevraagd, maar dat weigert hij. Ik zou graag willen weten waar het nou precies om gaat, want op basis van voetbaltechnische redenen hoor ik toch in de selectie thuis.”