Wanbetaler fiscus op snelweg geflitst

De belastingdienst heeft vier ‘flitsauto’s’ gekocht die kentekens van passerende automobilisten kunnen lezen. Daarmee wil de dienst wanbetalers van de weg halen. Wie zijn motorrijtuigen-, inkomsten, loon- of omzetbelasting niet heeft betaald, wordt aan de kant gezet. De automobilist moet zijn schuld ter plekke betalen (contant of via pinnen) of bijvoorbeeld een familielid laten komen om geld te brengen.

Betaalt iemand niet, dan wordt zijn auto in beslag genomen. De auto kan later worden opgehaald als de schuld wordt voldaan. Als dat na vier weken nog niet is gebeurd, wordt de auto verkocht. Leaseauto’s worden afhankelijk van het leasecontract al dan niet in beslag genomen. Tot nu toe controleerde belastingdienst alleen op motorrijtuigenbelasting.

De belastingdienst gaat alleen „notoire wanbetalers” aan de kant zetten, zegt een woordvoerder. „Mensen die dwangbevelen hebben gehad, die een geschiedenis bij ons hebben, of iemand die is verhuisd en die nooit een nieuw adres heeft doorgegeven. We nemen je auto niet in beslag als je een maand te laat bent met je inkomstenbelasting.”

Sinds halverwege 2005 loopt er een proef in Rotterdam om wanbetalers van de weg te halen. De belastingdienst werkt daarbij samen met de politie. De proef was een succes, zegt de woordvoerder. In totaal werd voor 14 miljoen euro beslag gelegd. Aan de kant gezette automobilisten betaalden bedragen variërend van „enkele honderden euro’s” tot 34.000 euro. Ook werden 468 auto’s in beslag genomen. De totale betalingsachterstand bij de fiscus is gedaald van 4,1 miljard euro in 2004 naar 3,8 miljard euro in 2005.