Tunes die je partner worden

Zijn werk geeft radiozenders een gezicht.

Jeroen Kuitenbrouwer, maker van tunes op radio en tv.

Foto Merlin Daleman Jeroen Kuitenbrouwer, componist radio 1 jingle. Utrecht, 08-11-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Eén keer had hij een huilende vrouw aan de lijn, vertelt Jeroen Kuitenbrouwer (39). „Ze was helemaal ontroerd door de Radio 1-tune.” Kuitenbrouwer componeerde de ‘huisstijl’ van Radio 1, Radio 4, Radio 5 en de Wereldomroep. Hij werkt ook voor televisie: de leaders van Profiel en Reporter zijn van zijn hand. Maar reacties van luisteraars zijn niet altijd positief. „De eerste reacties komen altijd van mensen die boos zijn dat de oude tune weg is.” Pas daarna komt de waardering. „Dan vragen ze waar ze de muziek kunnen kopen.”

Kuitenbrouwer speelde altijd in een band. „Maar daar moet je een soort hardheid voor hebben. Je moet je vrienden in de steek laten en al je tijd in de band steken, dat kon ik niet.” Hij ging als geluidtechnicus in een studio werken, en zag daar dat mensen allerlei dingen voor radio en tv produceerden. „Ik dacht: dat kan ik ook. Ik kocht een Atari-computer en twee synthesizers en zo ben ik begonnen.” Zijn eerste opdrachten betroffen deuntjes die bij de belspelletjes in Arbeidsvitaminen werden gebruikt.

Kuitenbrouwers grote doorbraak kwam in 1999, toen hij een compositiewedstrijd won voor een nieuwe Radio 1-tune. Zijn met strijkers uitgevoerde melodie leidde tot een nieuw geluid. „Tot die tijd waren tunes heel bombastisch, met veel koperblazers. De combinatie van strijkers met een beat was door niemand gedaan. Ja, door James Last, maar dit was geen kitsch, het klonk chic.”

Sindsdien heeft hij niet aan promotie hoeven doen. Voor de nieuwe huisstijl van Radio 1, die afgelopen september werd ingevoerd, werd hij weer ingehuurd. Het was een hele bevalling „Echt ieder programma, met uitzondering van Langs de lijn en Met het oog op morgen, moest een nieuwe tune krijgen.” De strijkers verdwenen, tot verdriet van sommigen. „Het is eigentijdser, er zit nu een soort stuitereffect in de muziek.”

Kuitenbrouwer probeert altijd op de trends vooruit te lopen, ook al moeten mensen altijd even wennen aan de nieuwe tunes. Kuitenbrouwer: „Op een gegeven moment horen mensen de tune helemaal niet meer maar is-ie bij het gevoel van de zender gaan horen. Het is een soort partner. Als dat verandert, hebben mensen het gevoel dat hen iets ontnomen wordt.”

De componist stelt ook film- en hoorspelmuziek samen. „Bij een tune moet je in twee seconden het verhaal vertellen, bij een hoorspel heb je daar vijftig minuten voor.” Plannen om het te gaan maken in Hollywood blijven hem prikkelen, „maar eigenlijk ben ik voorlopig heel tevreden zo.”

Luister naar de tunes van Kuitenbrouwer en anderen op: www.nrc.nl/bekend