Televisie Voorkeur

In het consumentenprogramma Keuringsdienst van Waarde aandacht voor het cholesterolverlagende vetzuur Omega 3 dat vooral in vette vis te vinden is. Van Omega 3 worden domme mensen slim, sombere mensen vrolijk, stijve mensen lenig en lelijke mensen mooi. Maar is dat wel waar? Ned.3, 20.30-21.00u. Wouter Klootwijk

Actualiteiten

Netwerk. Aandacht voor de vraag hoe de verzorgingsstaat beter kan functioneren en welke keuzes een nieuw kabinet moet maken bij de verdeling van het belastinggeld. Ned.2, 19.25-19.55u.

Nederland kiest. Rechtstreeks uit het Haagse café Dudok debat over strafrecht in theorie en praktijk met oud-minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) en Fred Teeven, kandidaat-Kamerlid voor de VVD en oud-officier van justitie. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

In search of lost worlds. Eerste deel van een drieluik over archeologische bodemschatten uit de Oude Wereld die nog steeds begraven liggen. Vanavond over Piramesses, de magnifieke hoofdstad van het rijk van farao Ramses II, die in oude teksten wordt beschreven als de mooiste stad van het oude Egypte, en waar eeuwenlang geen spoor van is teruggevonden. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

Seconds from disaster: Skywalk collapse. In 1981 breken in het Hyatt-hotel in Kansas City enkele loopbruggen los. Ze komen op de toeschouwers eronder terecht, met als gevolg 114 doden en 186 gewonden. Hoe kwam dit? National Geographic, 22.00-23.00u.

praatprogramma

RTL Boulevard. In het laatste deel van de uitzending maakt prinses Laurentien bekend wie de AKO Literatuurprijs 2006 heeft gewonnen. Zij was dit jaar juryvoorzitter. De genomineerden voor de prijs zijn Stefan Brijs (De Engelenmaker); Hans Münstermann (De Bekoring); Joris Note (Hoe Ik Mijn Horloge Stuksloeg); Frits van Oostrom (Stemmen Op Schrift); Dimitri Verhulst (De Helaasheid Der dingen) en Christiaan Weijts (ART. 285b). RTL4, 18.35-19.30u.

De wereld draait door. Voorzitter van NOC*NSF Erica Terpstra geeft commentaar op het Nationaal Sportdebat en welke lijsttrekker er volgens haar het meest opkomt voor de sportbelangen. Verder de presentatoren Cees Geel en Bridget Maasland die bij Talpa in de voetsporen treden van Barend & Van Dorp met hun talkshow Het Land van Maas en Geel. En schrijfster en seksuologe Goedele Liekens gaat een gesprek aan over de penis met tafelheer Marc Marie Huijbregts. Ned.3, 19.30-20.30u.

Pauw & Witteman. Gast is o.a. de winnaar van de AKO Literatuurprijs die eerder op de avond in het programma RTL Boulevard bekend werd gemaakt. Verder voormalig minister van Economische Zaken Herman Heinsbroek over het verkiezingsprogramma dat hij samen met Sven Kockelmann voor de KRO gaat maken. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

The perils of the motorway pitstop. Tankstations zijn berucht vanwege hun slechte service, dure voedsel en verouderde faciliteiten. De bedrijven zijn nu bezig met een vernieuwing, maar verandert er eigenlijk wel zoveel? BBC2, 20.00-20.30u.

Dossier 2300: 200 kilo afvallen...en dan! Portret van Connie Jackson, de Amerikaanse vrouw die tweehonderd kilo kwijtraakte. RTL4, 22.55-23.55u.

kunst & drama

Simon Schama’s power of art: David. Serie over acht meesterwerken uit de kunstgeschiedenis. In 1789 verklaarde Jacques-Louis David dat kunst niet voor de machthebbers gemaakt moest worden, maar de gewone man moest opvoeden. In z’n werk zette David zich in voor de Franse Revolutie en maakte hij een beroemd, propagandistisch schilderij van de moord op de gewelddadige journalist Marat. BBC2, 22.00-23.00u.

One night stand: Shahram en Abbas. Korte Nederlandse tragikomedie uit 2006 van Remy Van Heugten over twee Iraanse asielzoekers die besluiten zich uit te geven voor homostel om zo hun kansen te verhogen om tot de asielprocedure te worden toegelaten. Het valt de avonturier Sharam en de serieuze journalist Abbas echter als rechtgeaarde hetero’s niet mee hun façade tot het eind toe vol te houden. Met Hossein Mardani, Nader Farman, Cecile Heuer e.a. Ned.2, 23.20-24.00u.

sport

Wereldbeker schaatsen Heerenveen. Live verslag van de eerste dag van de 500 meter (mannen en vrouwen), de 1000 meter (vrouwen) en de 1500 meter (mannen). De presentatie is in handen van Dione de Graaff en de analyse komt van Ria Visser en Bart Veldkamp. Ned.1, 15.50-20.00u.

Eredivisie live: NAC Breda - Heerenveen. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen NAC Breda en Heerenveen. Oud-trainer Willem van Hanegem analyseert de wedstrijd. RTL7, 19.55-22.10u.