Televisie Film van de dag

O Brother, Where Art Thou? De achtste speelfilm van de gebroeders Coen speelt zich af in het diepe zuiden van Amerika in de jaren dertig.Drie mannen ontsnappen uit de gevangenis en gaan op zoek naar de schat die een van hen ergens in een groot bos verborgen heeft. Voor het scenario van deze in nostalgische okertinten gefilmde roadmovie krijgt ook Homerus een credit. O Brother, Where Art Thou is heel losjes gebaseerd op de Odyssee. Nog vaker verwijzen de Coens naar dingen die in de jaren dertig in het zuiden gebeurd zijn of gefantaseerd werden. De titel verwijst naar een film van een van de grote voorbeelden van de Coens, Sullivan’s Travels (1941) van Preston Sturges, waarin een Hollywoodregisseur geen komedies meer wil maken, maar een sociaal bewogen drama met de titel O Brother, Where Art Thou.(Joel en Ethan Coen, 2000, VS), Ned.2, 0.00-1.50u.

André Waardenburg