Snoerloos genieten van een film thuis

Een home cinema-setje is leuk voor de filmliefhebber. Maar wie van mooie muziek wil genieten, heeft weinig aan een woonkamer die in alle hoeken volgestouwd is met luidsprekers.

De weergave van ‘surround sound’ heeft in Nederlandse huiskamers gezorgd voor heel wat snoeren en kastjes. Sophisti van JVC introduceert echter het snoerloos kijken en zitten ze er niet meer bij.

De behoefte aan ‘surround sound’, oftewel een ruimtelijke weergave van geluid, heeft gezorgd voor heel wat snoeren en kastjes in de Nederlandse huiskamers. Vooral de achterspeakers waren menigeen een doorn in het oog. Bij de gloednieuwe Sophisti van JVC zitten ze er niet meer bij.

Dit mooie platte entertainmentsysteem voor de weergave van beeld en geluid telt slechts twee fraai vormgegeven voorluidsprekers, een centre-luidspreker die meestal onder de tv wordt geplaatst en een kastje dat voor de bassen zorgt (subwoofer).

Het setje is er in drie varianten. Daarbij is het entertainmentsysteem steeds identiek maar zijn alleen de luidsprekers anders. De verschillen zijn groot. De DD8, met de lange, behoorlijk zware klankzuilen in pianolak (1.599 euro) presteert vooral bij de weergave van cd’s en muziek-dvd’s veruit het beste. Pas wanneer er een film wordt afgespeeld, wordt automatisch de derde centre-luidspreker ingeschakeld. Stereo klinkt daardoor weer zoals het zou moeten klinken.

Maar ook bij films is de weergave van het geluid beduidend anders dan bij een home cinema-setje. Opvallend is dat de dialogen beter te verstaan zijn, zonder dat het geluid te stevig opengedraaid hoeft te worden, waardoor ook meteen de buren kunnen meegenieten. Het surround-effect is door het ontbreken van een achterspeaker wel iets minder, maar kan naar persoonlijke voorkeur worden afgesteld. Echt missen doe je de achterspeakers dan al snel niet meer.

De kleinere luidsprekers van de DD3 (999 euro) en DD1 (699 euro) zijn ook aan de muur te bevestigen. Het geluid van de speakers is pittig maar gaat nergens over de kop. Bij de weergave van films presteren ze op hun best. Muziekliefhebbers zullen veel eerder voor het geluid van de grote zuilen van de DD8 kiezen.

Wie een HD-ready (High-Definition) televisie aansluit en zich door het gebrek aan hdtv-uitzendingen wel eens afvraagt waarom hij een dergelijk toestel eigenlijk heeft aangeschaft, zal opveren bij het zien van de manier waarop de Sophisti digitale foto’s weergeeft. Zeer scherp en veel mooier dan op het lcd-scherm van de pc. De foto’s kunnen geladen worden vanaf een usb-stick, cd of dankzij de mogelijkheden van de netwerkaansluiting van het apparaat.