Sla met kluit blijft drie dagen langer vers

Supermarktketen C1000 heeft deze week de primeur: kluitsla. Doordat de kluit, en dus de voeding, nog aan de sla zit, is de sla drie dagen langer houdbaar dan een krop sla zonder kluit, claimt C1000. Door de productiewijze hoeft de kluitsla bovendien niet schoongemaakt te worden.

Groentezaadproducent Rijk Zwaan ontwikkelde de zogeheten multibladsla. Volgens manager Marcel Barten is er tien jaar aan gewerkt. „We wilden sla waarvan alle blaadjes even groot zijn. We zijn begonnen met een wilde sla. Door die te kruisen met andere slasoorten, ontstond na jaren veredelen de kluitsla.”

De nieuwe sla, die verkrijgbaar is in vier soorten en 1,69 euro kost, wordt niet in volle grond, maar in watergoten in kassen gekweekt, een vinding van de teler. „Daardoor bevat de sla geen zand en is hij direct gebruiksklaar, zonder te wassen”, zegt Barten.

C1000 zegt met de kluitsla in te spelen op de trends gezondheid en gemak. „De kluitsla kan op het aanrecht gezet worden en er kan elke keer een klein blaadje van af worden geplukt voor bijvoorbeeld een broodje gezond”, aldus een woordvoerder van de supermarktketen.

Volgens Marcel Barten van Rijk Zwaan zijn er „uitdagingen genoeg” voor zaadproducenten. Het bedrijf kreeg onlangs al een innovatieprijs voor de cocktailkomkommer. Deze tweehapssnack komt tegemoet aan het verlangen naar gezonde tussendoortjes, zegt de manager.

Meer groentes-op-kluit liggen niet in het verschiet, zegt Barten. Wel werkt de zaadproducent aan een assortiment minikool, voor eenpersoonshuishoudens.