Premier kritisch maar commissie moet blijven

CDA-leider Balkenende heeft grote moeite met de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) dat een vmbo-school in Utrecht niet van een islamitische docente mag eisen dat ze mannelijke collega’s de hand schudt. Maar de opvatting van VVD-minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) dat overwogen moet worden de commissie op te heffen, vindt de premier te ver gaan.

Ook Tweede-Kamerlid Dijsselbloem (PvdA) is ongelukkig met de uitspraak, maar wil niet van de Commissie af. Kamerlid Azough (GroenLinks) vindt het „echt schandalig” dat Verdonk de Commissie wil opheffen. Niettemin trekt ook Azough de uitspraak van de Commissie in twijfel. „Maar deze discussie wordt opgeblazen.” D66-lijsttrekker Pechtold wil dat VVD-leider Mark Rutte „ondubbelzinnig afstand” doet van de uitspraken van Verdonk.

Verdonk zei woensdagavond dat de Commissie Gelijke Behandeling is opgericht om te voorkomen dat niet alle conflicten tussen burgers aan de rechter voorgelegd hoeven te worden. Balkenende stelde gisteren dat een uitspraak van de rechter nuttig kan zijn om vast te stellen of een school een docent die zich zo opstelt de deur mag wijzen.

Minister Verdonk zei ook „grote moeite” te hebben met een reeks andere uitspraken van de commissie. Volgens haar woordvoerder vindt Verdonk dat veel uitspraken „niet worden gedragen door de maatschappij”.

Voorzitter Alex Geert Castermans van de Commissie Gelijke Behandeling CGB noemt de uitlatingen van Verdonk „zorgelijk”. Er liggen internationale verplichtingen ten grondslag aan de CGB, aldus Castermans. „Als Verdonk zich afvraagt of onze uitspraken nog maatschappelijk verantwoord zijn, moet ze zich tot de wetgever wenden.”

Discussieer mee op www.nrc.nl/discussie