Politici in spagaat bij debat gemeenten

Welke partij is het populairst bij gemeentebestuurders? GroenLinks kreeg gisteren in ieder geval het hardste applaus op een meeting van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) in de Ridderzaal.

Daar debatteerden de nummers twee van CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en VVD (de SP ontbrak) voor een gehoor van burgemeesters en wethouders. Kees Vendrik van GroenLinks kreeg bijval toen hij de gemeenten in bescherming nam na kritiek van minister Verdonk (VVD). Zij zei dat gemeenten eens meer aan „efficiencyverbetering’’ moeten doen alvorens geld te vragen. Vendrik kon goeie sier maken met de 300 miljoen euro (,,het meest van alle partijen’’) die GroenLinks in de volgende periode wil uittrekken voor jeugdbeleid, dat volgens alle politici van de provincies naar de gemeenten moet. Nebahat Albayrak (PvdA) wist even niet hoeveel geld haar partij daarvoor vrijmaakt. Maar Vendrik had dat wel paraat: 100 miljoen minder.

Het debat bracht de politici een beetje in spagaat. Ze wilden de gemeenten lof toezwaaien om hun succesvolle inspanningen, al bleef Verdonk een beetje achter. Opvallendst was dat alle partijen na de omstreden gedeeltelijke afschaffing van de ozb, onder voorwaarden, gemeenten toch meer ruimte voor belastingheffing wilden geven. Het VNG-manifest, waarin de wens tot meer decentralisatie van taken naar gemeenten staat, kreeg ook steun. Want bestuur ,,dicht bij de burger’’, dat wil tegenwoordig iedereen wel. Maar de politici wilden ook de onderlinge verschillen accentueren, zodat er op 22 november wat te kiezen valt.

Eensgezind waren de ‘nummers twee’ in hun lof voor de uitvoering door de gemeenten van hun nieuwe taak in het kader van de Wet Werk en Bijstand. Maar CDA’er Verhagen (,,de gemeenten deden een fantastische job’’) herinnerde Albayrak eraan dat haar partij tegen die wet had gestemd. Volgens haar alleen maar wegens de bezuinigingen op de bijstand. Ze zei dat het kabinet ook had bezuinigd op stadsvernieuwing en dat zou haar partij terugdraaien.