Plassen? Ga gewoon thuis naar de wc

Openbare toiletten worden steeds viezer. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van Service Management, vakblad voor de schoonmaakbranche. Van de 150 onderzochte toiletten bleek slechts 12 procent echt schoon te zijn. In 2005 was dat nog 17 procent. Vooral in poliklinieken en ziekenhuizen is het bar gesteld met de hygiëne, zegt hoofdredacteur Dick van Zomeren. „Ziekenhuisbezoekers zijn al net zo zenuwachtig als reizigers op Schiphol.”

Hoe verricht u zo’n onderzoek?

„We maken afdrukken van toiletbrillen met steriele voedingsbodems. Die bodems gaan daarna een broedstoof in met een temperatuur van 37 graden Celsius. Als de bril vies is, groeien in een dag of twee schimmels op de bodems.”

Wat trof u aan?

„Een hoop narigheid. Dit is de tiende keer dat we dit onderzoek doen. Ooit was 34 procent van de openbare toiletten schoon. Zo slecht als nu was het nog nooit. In warenhuizen, tuincentra en bouwmarkten kwam geen enkel toilet als ‘goed’ uit de bus. Echt dramatisch zijn de wc’s in poliklinieken en vlakbij de ingangen van ziekenhuizen. Op 30 procent van de zittingen troffen we daar de enterobacterie aan, zeg maar poepsporen. Misschien heeft het te maken met bezuinigingen in de gezondheidszorg. Of met het feit dat ziekenhuizen het schoonmaken vaker uitbesteden en de desbetreffende bedrijven minder betrokkenheid tonen.”

Goed je handen wassen, helpt dat?

„Nee. De helft van de kraanknoppen is bijna net zo vies als de toiletzittingen. Tips? Ga thuis naar het toilet. En als het niet anders kan, leg een papieren doekje op de bril, druk met je autosleutel de spoelknop in, en gebruik een doekje om de kraan open en dicht te draaien.”

Arjen Ribbens