Ontslag terecht in conflict moskee

De directeur van het bedrijf dat samen met woningcorporatie Het Oosten de Westermoskee in Amsterdam gaat bouwen, is terecht ontslagen. Dat heeft de rechter gisteren bepaald. De bouw van de moskee is daarmee hoogst onzeker geworden, omdat woningcorporatie Het Oosten vooralsnog niet met de nieuwe directeur wil samenwerken.

Het Oosten heeft geen vertrouwen in nieuwe directeur Uçler Dag, die een maand geleden plotseling de plaats van Uzeyir Kabaktepe innam. Kabaktepe spande daarop een kort geding aan om zijn ontslag ongedaan te maken. De rechter heeft zijn ontslag nu echter goedgekeurd.

Het Oosten heeft onder meer geen vertouwen in Dag, omdat zij vreest dat de nieuwe directeur zal stoppen met de liberale koers van de Turkse moskee. Dag wil opnieuw onderhandelen met Het Oosten en de gemeente over een al gesloten convenant. Daarin staat onder meer dat er een raad van toezicht komt die controleert dat de Vereniging Westermoskee onafhankelijk opereert van Milli Görüs Noord-Nederland en het hoofdkantoor in Duitsland. Maar volgens Dag wil zijn Turkse achterban niet dat ongelovigen toezicht houden op de moskee.

Volgens een woordvoerder van Het Oosten is met de uitspraak van de rechter de moskee „zeker niet dichterbij gekomen”. „De nieuwe directeur Dag heeft al laten zien dat hij zijn afspraken niet nakomt. Hij zal heel veel moeten doen om ons vertrouwen te winnen.” Maar volgens Dag staat niets de bouw van de moskee nu nog in de weg. „Ik heb er alle vertrouwen in dat we er met Het Oosten uitkomen.”

Oud-directeur Kabaktepe reageerde verslagen op de uitspraak. Met zijn advocaat kijkt hij welke juridische mogelijkheden er nog zijn.

De Westermoskee moet in plaats komen van de Aya-Sofia moskee in Amsterdam. Deze moskee is van de Turkse organisatie Milli Görüs. Binnen deze vereniging ontstond in mei onrust toen onder invloed van het conservatieve Duitse hoofdkantoor het bestuur van Milli Görüs Noord-Nederland werd vervangen.