Mungiki-sekte beheerst deel Nairobi

In Nairobi raakten jongeren van de Kikuyu slaags met militante burgerwachten.

Ze zijn volgelingen van een ‘actiegodsdienst’.

Duizenden inwoners van de sloppenwijk Mathare in de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn op de vlucht geslagen nadat de afgelopen dagen bij onlusten acht inwoners zijn gedood. De sloppenwijk is al enkele dagen het toneel van gevechten tussen militante burgerwachten van verschillende stamafkomst.

Mathare is één van Afrika’s meest miserabele sloppenwijken. De wijk kenmerkt zich door verroeste golfplaten daken, nauwe blubbersteegjes, geen of nauwelijks openbare faciliteiten als toiletten, door geweld en alcoholisme. De armste van de armen wonen er en de politie kan en durft er niet meer te komen. De orde wordt gehandhaafd door militante burgergroepen. In Mathare wonen vooral landloze boertjes van de Kikuyu stam. De gewapende burgergroep die veiligheid verschaft heet Mungiki en de leden zijn louter Kikuyu.

De inwoners moeten betalen voor de verleende bescherming: 300 shilling(33 eurocent) voor een brouwer van illegaal bier, 30 shilling voor een krot en 50 shilling voor een eenvoudige voedselkiosk. Enkele bierbrouwers hielden zich niet aan de ongeschreven regels van Mungiki en begonnen smeergeld voor beveiliging te betalen aan politieagenten. Mungiki verbood vervolgens hun werkzaamheden en delen van de wijk kwamen droog te liggen.

Bewoners en brouwers kwamen daartegen afgelopen zondag in opstand. De brouwers, die niet tot de Kikuyu behoren, riepen de hulp in van een andere burgerwacht, de Taliban. De Taliban opereert in andere grote sloppenwijken van de hoofdstad en in de kleine sectie Kosovo van Mathare waar in meerderheid inwoners van de Luo-stam leven. Het conflict in Mathare kreeg daarmee een tribale en ook politieke dimensie. De Kikuyu’s en Luo’s zijn sinds de onafhankelijkheid in 1963 in een permanente machtsstrijd verwikkeld.

Mungiki is een van de meest bizarre bewegingen in het politieke en religieuze landschap van Kenia. De sekte bestaat uit gemarginaliseerde Kikuyu jongeren terugwillen naar oude Afrikaanse (lees: Kikuyu) tradities en bidden richting Mount Kenya, het logeeradres van hun God op aarde. De sekte verenigt de arme Kikuyu’s onder een religieuze banier en propageert een ‘actiegodsdienst’ om de Kenianen te bevrijden van politieke onderdrukking en mentale slavernij.

De Mungiki’s, veelal voormalige straatkinderen, tonen zich uiterst moedig bij confrontaties met de autoriteiten. Ze hebben politiebureaus bestormd, agenten ontwapend en hun kameraden uit de cel bevrijd. Onder de beter opgeleide, en minder wanhopige, Kenianen roepen ze steeds meer verzet op wegens hun gewelddadige methodes.

De sekte is bij de wet verboden maar opereert in alle openheid. Haar spiritueel leider zit in het gevang omdat de politie een pistool en marihuana in zijn huis zou hebben gevonden. In de gevangenis ontvangt hij zijn aanhangers die hem geld brengen en hij kan vrij met zijn mobieltje telefoneren. Voor slechts 100 shilling laten bewakers zich omkopen en geven ze bezoekers vrije toegang.