Moordwapen niet gevonden in graf weduwe

Het graf van de in 1999 vermoorde weduwe uit Deventer werd gisteren op last van de rechter geopend. Er werd geen mes gevonden. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold deventer opening graf in deventer moordzaak foto rien zilvold Zilvold, Rien

In het graf van een in 1999 vermoorde weduwe uit Deventer is geen mes gevonden. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteravond na onderzoek bekendgemaakt. Volgens opiniepeiler Maurice de Hond, die zelf onderzoek doet naar de zogenoemde Deventer moordzaak, waren er sterke aanwijzingen dat in het graf het mes was verborgen waarmee de moord zou zijn gepleegd.

De Haagse kortgedingrechter had justitie gisteren bevolen het graf in Deventer te onderzoeken in aanwezigheid van een onafhankelijke deskundige. Dit was een eis van fiscaal jurist Ernest Louwes, die voor de moord tot twaalf jaar cel is veroordeeld maar beweert onschuldig te zijn. Volgende week dient voor de Hoge Raad zijn verzoek om de zaak te heropenen.

Maurice de Hond, die gelooft in Louwes’ onschuld en strijdt voor zijn vrijlating, beschuldigt al enige tijd een andere man ervan de dader te zijn. Deze ‘klusjesman’ zou volgens een getuige kort na de begrafenis in 1999 iets in het graf hebben verstopt. Onderzoek met een metaaldetector in opdracht van De Hond toonde vorige maand aan dat onder de steen een metalen voorwerp lag. Hierop eiste Louwes dat het graf zou worden geopend.

Volgens het OM zijn op ongeveer vijftig centimeter diepte inderdaad twee metalen voorwerpen gevonden, maar „absoluut niets wat met het misdrijf te maken heeft”, aldus een woordvoerder. Wat voor voorwerpen het precies zijn moet volgens haar nog worden vastgesteld, maar „het lijkt niet op een mes en ook niet op een ander wapen”. Voorafgaand aan het onderzoek was het graf volgens het OM ongeschonden.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en het politiekorps Noord- en Oost-Gelderland. Als onafhankelijk deskundigen waren de particuliere detectives Paalman en De Roy van Zuydewijn aanwezig, die eerder in opdracht van De Hond onderzoek deden in de zaak. Volgens Jan Paalman is het onderzoek „in alle openheid en transparantie verlopen” en werd niets aangetroffen „dat relevant is voor de zaak”. Een van de metalen voorwerpen betrof volgens hem „een oud handvat of iets dergelijks”.

De rechter wilde dat het graf werd geopend om een einde te maken aan de „maatschappelijke onrust” over de zaak. De kist zelf bleef bij het onderzoek gesloten.

Maurice de Hond schrijft op zijn weblog: „Als je echt op zoek bent naar de waarheid dan volg je aanwijzingen en doe je onderzoek om bepaalde zaken uit te sluiten. Dat is – eindelijk –vandaag gebeurd.”