Middelvinger van Ice Cube doet het nog

Concert: Ice Cube. Gehoord: 9/11, Paradiso Amsterdam

Rapper, acteur, regisseur en filmproducent O’Shea ‘Ice Cube’ Jackson (37) uit de bakermat van gangsta rap, de wijk South Central in Los Angeles, geeft donderdagochtend in het Amstel Hotel in Amsterdam zijn verklaring voor het feit dat de rauwe gangcultuur waarin hij opgroeide een wereldwijde entertainmenthit is geworden. „Mensen leren via onze kunstvorm iets over een wereld waarin ze zich zelf nooit zouden durven te vertonen. Het is net zo aantrekkelijk als het kijken naar een leeuw in het Serengeti [nationaal natuurpark in Tanzania]. Mensen die er liever niet rondlopen, willen wel van een veilige afstand naar het plaatje kijken.”

Die avond brult de leeuw op het podium van de Amsterdamse concertzaal Paradiso en juicht het publiek hem vanaf veilige afstand met gestrekte middelvinger toe. „Fuck you, Ice Cube!”, moeten de concertgangers schreeuwen van Cube’s meegereisde muzikale bondgenoot WC (de afkorting staat in dit geval voor ‘West Coast’), zoals in het refrein van het even later losbarstende The Nigga Ya Love To Hate.

En natuurlijk ‘Fuck the police!’, zoals in het beruchte gelijknamige nummer van NWA (Niggers With Attitude), de rapgroep waarvoor Ice Cube de belangrijkste teksten schreef en waarmee hij eind jaren tachtig de gangsta rap-goudmijn aanboorde die van hem en vele anderen hiphopmiljonairs maakte.

De middelvinger van de pionier van gangsta rap doet het nog steeds, zo blijkt uit het explosieve optreden in Paradiso van de man die zijn actieve rapcarrière jarenlang in de koelkast deed ten behoeve van een lucratieve opmars als filmmaker in Hollywood. De ontspannen radiohit It Was A Good Day is een van de weinige lome rustmomenten in een opzwepende parade van zware, opruiende beats en opgefokte teksten. De briljante verteller van verhalen die Ice Cube ook is, is vandaag thuis gebleven. Vanavond staat dat deel van zijn oeuvre centraal waar de adrenaline van af spat en waarbij de middelvinger geen moment hoeft te zakken.

Twintig jaar na zijn debuut heeft Ice Cube het vooral bij de wat oudere nummers soms moeilijk om het einde te halen; hij laat veel zinnen over aan WC en het publiek en overschreeuwt zichzelf meer dan eens.

Het zijn de recentere nummers van rapgroep Westside Connection en die van zijn eerder dit jaar uitgebrachte album Laugh Now, Cry Later waarop hij zich meer op zijn gemak voelt. De raps zijn wat rustiger en geven zijn van nature autoritaire stem de mogelijkheid om echt op stoom te komen. Voor de bezoekers die een leeuw van dichtbij willen zien, doen Cube en WC nog even de ‘Cripwalk’, een dans waarmee leden van de Crips in Los Angeles hun lidmaatschap van die gang onderstrepen. Voor diegenen die dat te eng vinden, heeft Ice Cube een advies: „If you scared motherfucker, go to church.”