Linkse politica miljonair

Het lijkt een onwaarachtige combinatie: communist zijn én multimiljonair. Toch gaat zij op voor Anita Halpin (62), voorzitster van de Communist Party in Groot-Brittannië.

Halpin werd afgelopen woensdag met één hamerklap 38 miljoen dollar (29,5 miljoen euro) rijker toen zich bij Christie’s in New York een hoogste bieder aandiende voor het bijzondere, inmiddels ex-bezit van Halpin: Berliner Strassenszene, het beroemde, expressionistische schilderij van Ernst Ludwig Kirchner uit 1913 dat de gejaagdheid van het stadse leven verbeeldt. Het doek behoort nu toe aan Neue Galerie, een museum voor Duitse en Oostenrijkse kunst in Manhattan.

De verkoop betekent een recordopbrengst voor een ‘Kirchner’. Het record stond op 8,78 miljoen dollar. Het werk was door Christie’s ingeschaald op 18 á 24 miljoen dollar.

Dat het beroemde doek uiteindelijk op de markt is beland, is een gevolg van de restitutie-eis door Halpin. Dat zei Daniella Luxembourg, de ‘art consultant’ die namens Neue Galerie het doek kocht, tegen de Britse krant the Guardian. „De waarschijnlijkheid dat zo’n werk anders op de markt komt, is absoluut nul.”

Berliner Strassenszene werd in juli door Duitsland overgedragen aan Halpin, erfgename van een joods-Duitse fabriekseigenaar die het schilderij destijds aan de nazi’s moest afstaan. Sinds 1980 hing het werk in het Brücke Museum in Berlijn. Halpin diende met succes een verzoek tot teruggave in – en maakte het werk snel te gelde.