Kosovo roept wellicht onafhankelijkheid uit

De regering van Kosovo kan eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen, als er niet „spoedig” een beslissing over de toekomst van Kosovo wordt genomen. Dat zei gisteren de premier van Kosovo, Agim Çeku.

Çeku ging in op suggesties, dat een besluit van de internationale gemeenschap over de toekomst van Kosovo niet dit jaar maar pas volgend jaar wordt genomen. Formeel hoopt VN-gezant Martti Ahtisaari nog steeds op een snelle beslissing. Maar gezien het gebrek aan vooruitgang in het statusoverleg tussen de Albanezen en de Serviërs onder Ahtisaari’s leiding, en Russisch verzet tegen een oplossing die Servië wordt opgelegd, wordt nu gesuggereerd dat het besluit pas volgend jaar valt.

Çeku zei dat Kosovo „zeker” onafhankelijk wordt. Als een VN-besluit – de Veiligheidsraad heeft het laatste woord in de kwestie – niet spoedig valt, kan de regering van Kosovo het land eenzijdig onafhankelijk verklaren, zo zei hij. „Ik dreig de Veiligheidsraad niet. Maar we zien dit wel als een mogelijkheid.”

De Serviërs, zo is gisteren gemeld, kiezen op 21 januari een nieuw parlement. De verkiezingen moeten worden gehouden omdat het land een nieuwe grondwet heeft. De regeringspartijen wilden de verkiezingen eigenlijk in december organiseren, de ultra-nationalisten wilden zo laat mogelijk naar de stembus, om de beslissing over de toekomst van Kosovo te vertragen. Algemeen wordt aangenomen dat als Kosovo onafhankelijk wordt, de nationalisten daarvan in verkiezingen zullen profiteren. (Reuters, AFP)