Klik

Hoe gaan die dingen? Je verzucht op maandag in de krant dat je niet genoeg tijd hebt om Other People’s Weblog te volgen. Je krijgt op je eigen weblog reacties als ‘kranten lezen kost ook tijd’, ‘installeer een RSS-reader’ en ‘kijk eens op www.foodrank.eu’. En je denkt respectievelijk ‘moet inderdaad nodig nrc.next opzeggen’, ‘toch eens aan DHM vragen hoe dat werkt’ en ‘vooruit, vijf minuten dan’.

Je klikt op de link. Je oog valt direct op het kopje Nieuws top 10 deze week, met eronder een rijtje hapklare headlines. Herman helpt huisvrouw, nootmuskaat steeds op het einde, pompoenfrietjes, oeufs en meurrette. Je denkt mmm, oeufs en meurrette, en je klikt. Ministerie van eten en drinken, webmaster Ellen Broukaert, schrijfster van ‘kijk eens op www.foodrank.eu’. Je scrollt al lezend naar beneden en ziet in de kantlijn een rijtje collega-kookblogs. Mevrouwgerritsen.nl, mamwatetenwevandaag.web-log.nl., koken.blogo.nl, nrc.nl/kokenetc (yess, je staat er ook bij), lacucinadelsole.typepad.com.

Buiten is het novembergrijs, dus klik. ‘Voor iedereen die van de Italiaanse keuken houdt’. Dat ben jij. Na een paar flessen Pugliese wijn, een recept voor kastanjetagliatelle met eekhoorntjesbrood en eentje voor een ovenschotel van rijst en artisjokken, vind je ook hier een lijstje in de kantlijn.

Klik. Eetschrijven.blogspot.com. Hee, hier ben je eerder verzeild geraakt. Toen een boeiend blog. En nog steeds, concludeer je later. Uren later. Klik klik klik op het kruisje rechts boven op je scherm en daar is www.foodrank.eu weer. Pas dan ontdek je het kopje foodblogs. Daaronder zijn volgens Ellen het grootste deel van de Nederlandstalige webblogs over eten en drinken te vinden. Klik je? Ander keertje. Je kinderen hebben honger.

Gezien op mamwatetenwevandaag: paksoistamppot met slavinken en balsamicojus.

Voor 4 personen:

1 kilo kruimige aardappels

1 grote ui, gesnipperd

boter

4 slavinken

1 teentje knoflook, fijngehakt

een scheut balsamico-azijn

1 flinke struik paksoi, in smalle reepjes

2 lente-uitjes, in ringetjes

6 zongedroogde tomaatjes, kleingesneden

Schil de aardappels en kook ze gaar in een bodempje water met wat zout. Fruit de ui zachtjes in een klont boter. Draai het vuur hoger en leg de slavinken in de pan. Bak ze rondom bruin en draai daarna het vuur weer laag. Voeg als de slavinken bijna gaar zijn de knoflook toe. Haal de vinken uit de pan en blus het bakvet af met balsamico-azijn, laat even bruisen en voeg een scheut water toe. Maak een puree van de aardappels met het kookvocht en boter, of op de manier je gewend bent. Schep er de paksoi, lente-ui en zongedroogde tomaatjes door. Maak de stamppot op smaak met zout en peper en serveer met de slavinken en balsamico-jus.

Janneke Vreugdenhil

Volgende week schuiven we aan bij vrienden van koken etc, en eten onder ander Hindoestaans en Italiaans. www.nrc.nl/kokenetc.