Kabinet legt zich vast op deelname JSF

Ondanks kritiek van de oppositie heeft het kabinet de Nederlandse deelname aan de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF) formeel bekrachtigd.

Staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken) ondertekende gisteravond op haar ministerie het contract met de hoofdaannemers van de JSF, waaronder de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin. Ze noemde het JSF-project „een succesverhaal voor de Nederlandse industrie”, die nu kan rekenen op veel tegenorders. Sinds 2002 is er al voor 720 miljoen dollar (559 miljoen euro) aan opdrachten binnengehaald, zei ze. „De miljarden gaan nu komen.” Deelname aan de JSF versterkt volgens Van Gennip de Nederlandse kenniseconomie. „Dit is geen plan, hier gebeurt het echt.”

Komende dinsdag ondertekent de Nederlandse regering samen met acht andere partnerlanden ook nog een overeenkomst met de VS, waarin Nederland onder meer zal aangeven hoeveel JSF-toestellen het verwacht te gaan bestellen. De JSF moet de huidige F16’s vervangen.

De overeenkomsten liggen onder vuur zo vlak voor de verkiezingen, omdat oppositiepartijen PvdA, Groen Links en SP in hun verkiezingsprogramma’s aangeven dat ze zich uit het kostbare project willen terugtrekken. Het kabinet heeft aangegeven dat dit nog steeds mogelijk is, ondanks de handtekeningen die nu gezet worden. Nederland is dan wel al het toegezegde geld dat het tot nu toe in de JSF geïnvesteerd heeft kwijt.

De Algemene Rekenkamer stelde vorige maand dat terugtrekken steeds duurder wordt. Ook concludeerde de Rekenkamer dat het project met financiële risico’s is omgeven. Zo is de kostprijs van het vliegtuig onduidelijk.

Ook is lang niet zeker of de Nederlandse industrie een omzet van 8 miljard dollar zal halen, zoals werd geraamd toen Nederland zich in 2002 bij het project aansloot en beloofde 800 miljoen dollar in de ontwikkeling bij te dragen.

Van Gennep roemde de JSF als schepper van werkgelegenheid. „Gedurende veertig jaar zorgt de JSF alleen al in de luchtvaartindustrie voor 450 tot 600 banen per jaar, en in piektijden voor 1.600 banen. Ik zou aan de PvdA willen vragen of ze werkelijk duizenden banen op het spel wil zetten.”

JSF: pagina 13