Hamburgers en roerbakgroente

Voor 6 hamburgers: 500 mager rundergehakt 1 dessertlepel fijngeraspte verse gember 1 eetlepel hoisinsaus 1 dessertlepel Japanse sojasaus (Kikkoman) 1 eetlepel sake of droge sherry 1 middelgroot lente-uitje, gesnipperd versgemalen zwarte peper 1 tot 2 eetlepels plantaardige olie 6 zachte broodjes circa 250 gram Chinese roerbakgroenten pikante Chinese chilisaus

Voor dit recept heb ik voor de snelheid een pakje voorgesneden Chinese roerbakgroenten gebruikt. U kunt natuurlijk uw eigen mengsel uitzoeken, snijden en gebruiken. Snijd in dat geval alle groentesoorten in zeer smalle reepjes, zodat ze makkelijk met de hamburger te eten zijn.

Doe het rundergehakt in een kom en schep er de gember, hoisinsaus, sojasaus, sake of sherry, het lente-uitje en flink wat zwarte peper door. Vorm er 6 gelijkmatige hamburgers van ongeveer 85 gram per stuk van. Leg de hamburgers op een schaal, dek af met plasticfolie en zet zo mogelijk een uurtje in te koelkast zodat ze goed stevig worden.

Verhit een antiaanbakkoekenpan of grillpan op een matig tot middelhoog vuur. Verhit er een eetlepel olie in en leg er dan de hamburgers in. Bak ze 7 tot 8 minuten, waarbij u ze een keer omdraait, tot ze gaar en bruin zijn.

Verhit intussen een wok op een middelhoog tot hoog vuur, doe er de overgebleven eetlepel olie in en roerbak de groenten in een paar minuten bijtgaar.

Snijd de broodjes open en besmeer ze met wat chilisaus. Leg er een burger op en schep er wat roergebakken groente over. Dien op.

Kim Maclean

Morgen: pecorino (pepervlees)