Europese beurzenkampioen ver weg

Hoewel Deutsche Börse zelf de gesprekken met Borsa Italiana beëindigde, is het abrupte uiteengaan van de twee beurzen een tegenvaller voor de Duitsers. Dat komt doordat Deutsche Börse steevast heeft betoogd dat een trans-Atlantische deal tussen Euronext en de New York Stock Exchange (NYSE) niet in het belang van Europa is. In plaats van een fusie met de NYSE heeft Deutsche Börse een ‘Europese oplossing’ bepleit: een transactie met drie richtingen tussen de Duitse beurs, Euronext en Borsa Italiana. Maar zonder Borsa Italiana is de bewering van Deutsche Börse dat het de Euronext-aandeelhouders een pan-Europees alternatief biedt voor de NYSE lang niet zo overtuigend.

Deutsche Börse loopt nu het risico op een zijspoor te belanden bij de consolidatiepogingen in de Europese beurzensector. De beurs heeft nu tevergeefs getracht te fuseren met Londen, Euronext en Borsa Italiana. Deze keer was de weigering van Deutsche Börse om een compromis te sluiten een struikelblok. De gesprekken met Borsa Italiana zijn naar verluidt voor een deel mislukt omdat beide partijen het niet eens konden worden over de vraag hoe de drieledige entiteit bestuurd zou moeten worden – Borsa Italiana zou een even grote vertegenwoordiging in het bestuur willen als de lidstaten van Euronext en Deutsche Börse, maar Deutsche Börse zou dat hebben verhinderd. De onderhandelingen met Euronext waren deels afgeketst door de wens van Deutsche Börse dat het hoofdbestuur van het fusieconcern in Frankfurt zou worden gevestigd.

Maar de manoeuvreerruimte van de Duitse beurs wordt beperkt door politieke gevoeligheden. Tegelijkertijd worden andere Europese beurzen zelfbewuster in hun eisen. Euronext heeft gezegd uitsluitend geïnteresseerd te zijn in een fusie met de aandelendivisie van Deutsche Börse. Dat is geen levensvatbare optie voor Reto Francioni, de topman van de Duitse beurs. Francioni zal de Euronext-aandeelhouders er nu van moeten zien te overtuigen dat ook een combinatie van louter Euronext en heel Deutsche Börse verstandig is. En het establishment in Frankfurt zal hem meer speelruimte moeten geven om dat te doen, of aanvaarden dat de droom van een Europese kampioen nooit zal uitkomen.

Nicole Lee enAlina Trabattoni

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld