ESG

ESG werd bijna per ongeluk vlaggendrager van het nu weer zo actuele, New-Yorkse, percussieve punkfunk-geluid van begin jaren tachtig. De zusjes Scroggins groeiden op in de ruige South Bronx, waar allerlei verleidingen en gevaren op de loer lagen. Om de dames van de straat te houden kocht hun moeder allerlei muziekinstrumenten. Al snel vonden de zusjes, versterkt met een buurjongen, zichzelf terug op het snijvlak van hiphop, dansmuziek, avantgarde en postpunk. Ze hebben twee van de meest gesampelde nummers op hun naam staan: de oersimpele baslijn van Moody vormt het fundament van menige vroege houseklassieker en de sirene aan het begin van UFO dook al snel op in talloze hiphop-krakers.

ESG is, versterkt met enkele dochters, weer in actie, met de lichtelijk teleurstellende cd Keep On Moving als meest recente wapenfeit. Beter is het om deze reissue van ESG’s debuutalbum uit 1983 op te zetten. Met de bas als ruggegraat en een woud aan polyritmische percussie speelt de groep simpele, uitgeklede en des te aanstekelijker liedjes die het vooral van een sterke groove moeten hebben. Dansen!, is de boodschap, en dansen zullen we doen op deze schetsmatig opgezette werkjes die juist aan dat onaffe karakter hun charme en invloed ontlenen. Het herenigde ESG speelt vannacht in Paradiso te Amsterdam.

Jacob Haagsma

ESG: Come Away With ESG (Soul Jazz, distr. Munich)