Een stotterend sisje

Vikram Chandra: Godenspelen. Vertaald door Marijke Emeis, Gerda Baardman, Karina van Santen en Martine Vosmaer. Mouria, 944 blz. Gebonden € 34,90, paperback € 24,90

Vikram Chandra: Godenspelen. Vertaald door Marijke Emeis, Gerda Baardman, Karina van Santen en Martine Vosmaer. Mouria, 944 blz. Gebonden € 34,90, paperback € 24,90

Ganesj Gaitonde, gangsterbaas in Mumbai, richt op het hoofd van zijn geliefde vriend en vertrouweling die onwetend een bord bhaadzjija’s leeg schranst, en schiet.

‘Het volgende ogenblik wist ik dat bloed uit een net gebroken schedel schuimt, dat het een bruisend geluidje maakt. Het is een snel stotterend sisje. Het duurt maar heel even.’

In zijn bejubelde gangsterepos Godenspelen slaagt de jonge Indiase schrijver Vikram Chandra er in om de lezer net als Gaitonde te doen beseffen dat deze moord, met spijt en liefde uitgevoerd, een noodzakelijke tragedie is, gewoon een kwestie van overleven en zakeninstinct in Mumbai anno 1990, die gangdoe van een stad die fouten niet vergeeft.

Chandra, afkomstig uit een familie van filmmakers uit New Delhi, is in India en in de VS een literaire held sinds Godenspelen verscheen. Een dikke 900 pagina’s lang schetst hij in dit onbeschaamd epische meesterwerk de verstrengelde levens van de beschaafd-corrupte politie-inspecteur Sartadzj Singh en de bedachtzame massamoordenaar Gaitonde. De stad Mumbai is daarbij geen decor maar een belangrijke acteur. De helse machine Mumbai, gehaat en geliefd, wordt gesmeerd door een alomtegenwoordige corruptie die het leven van alle inwoners beurtelings afremt en voortstuwt. Door het voortdurend hameren op de tragikomische gevolgen daarvan stijgt Chandra’s Mumbai, met haar twinkelende lichtjes, gewelddadige politieagenten, corrupte kinderen en ondragelijke stank, de lezer spoedig naar het hoofd.

Inspecteur Sartadzj, een Sikh uit de Punjab en daarmee een relatieve buitenstaander, ziet dit stadse gekonkel aan met een mengeling van weerzin en geamuseerdheid. Ook hij ontkomt niet aan het vullen van zijn zakken in deze absurde metropool. Een metropool waarin een gerespecteerd en redelijk verdienende politieagent overdag verwende actrices in limousines aan de tand voelt en ’s avonds op de heuvel achter zijn huis moet schijten bij gebrek aan riolering. Vikram Chandra beschrijft de levens van zijn vele hoofd- en bijfiguren uitentreuren en met een zelfvertrouwen dat Mumbai tot een arena maakt die Dickens’ Londen provinciaals doet lijken.

De humor en hoofdverhaallijn over het conflict tussen Sartadzj en Gaitonde, dat via het web van corruptie en vriendjespolitiek wijder uitdijt naar hindu- en moslimterrorisme en de strijd tussen India en Pakistan, redt de lezer van Godenspelen van ‘dood door dikte’. In deze waarachtig literaire thriller over maddertsjod Mumbai vergeef je Chandra – en Gaitonde – uiteindelijk alles.

    • Robert Gooijer