ECB let op omvang geldhoeveelheid

Londen, 10 nov. President Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren onderstreept dat de hoeveelheid geld die in omloop is een rol moet blijven spelen bij de rentebesluiten van de bank. Trichet deed dat in een ingezonden artikel in de Britse zakenkrant Financial Times. Waarnemers zien in zijn verhaal een voorbode voor een nieuwe renteverhoging volgend jaar. Het pleidooi van de Fransman raakt een discussie die in de financiële wereld al jaren aan de gang is. Moeten centrale banken zich bij rentebesluiten alleen laten leiden door economische indicatoren, zoals de inflatie, of moet ook de geldhoeveelheid in de afweging worden meegenomen? De ECB streeft naar een inflatie van maximaal 2 procent. Daarnaast laat de centrale bank zich leiden door de hoeveelheid geld die in omloop is.