Duitse economie groeit, maar niet door Merkel

Door onze correspondent

Duitse economie groeit weer en het begrotingstekort slinkt. Na vijf jaar malaise is een keerpunt bereikt. Zelfs de werkloosheid daalt snel. 2006 is een uitstekend jaar en ook 2007 kan een goed jaar worden.

De opleving is robuust, maar is volgens economen niet te danken aan de regering van bondskanselier Angela Merkel. Sterker nog, de grote coalitie van CDU/CSU en SPD weet de economische rugwind niet in haar voordeel om te buigen. Haar aanzien bij de kiezer daalt en de hervorming van de Duitse verzorgingsstaat stokt.

Welbeschouwd is de huidige opleving te danken aan de vorige regering. Aan de hervormingsijver van oud-kanselier Gerhard Schröder, die de omstreden sanering met het einde van zijn carrière moest bekopen.

„De conjuncturele opleving wordt niet gebruikt om de structurele problemen aan te pakken, zodat Duitsland beter gewapend is tegen nieuwe cyclische tegenslag”, zegt voorzitter Bert Rürup van het belangrijkste economische adviescollege van de regering. Volgens Rürup is de opleving medio 2005 op stoom gekomen.

De kracht van de huidige opleving is te danken aan de roodgroene hervormingen, de verlaging van de inkomstenbelasting en talrijke maatregelen tegen de werkloosheid.

Rürup is voorzitter van de Sachverständigenrat, een college van vijf economen dat jaarlijks de Duitse economie doorlicht. Het gisteren gepresenteerde jaarverslag pakt goed uit voor de Duitse economie en tamelijk slecht voor de politiek. Pogingen de verzorgingsstaat te hervormen blijven volgens de economen hangen in „partijpolitieke blokkades”.

De economen rond Rürup zijn teleurgesteld in de regering. Zelden had een coalitie in beide huizen van het parlement zoveel macht en in geen jaren was de conjunctuur zo goed als nu. Gunstiger omstandigheden om te regeren zijn nauwelijks denkbaar. Desondanks kwam de regering tot nu toe niet verder dan een „zig-zagkoers”.