Democraten nu ook zeker van de Senaat

In beide huizen van het Amerikaanse Congres hebben de Democraten zich van een meerderheid verzekerd, nadat gisteren bleek dat ze de laatste Senaatszetel waarover nog onduidelijkheid bestond hadden gewonnen.

De Democraat Webb bleek in Virginia dinsdag zo’n 9000 stemmen meer gekregen te hebben dan zijn rivaal, de zittende senator Allen.

President Bush ontving gisteren de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, voor een lunch waarbij ze de lucht klaarden na de bittere verwijten en harde kritiek over en weer tijdens de campagne. Na afloop zeiden ze dat ze ondanks hun meningsverschillen in het belang van het land zullen samenwerken.

Pelosi zal binnenkort gekozen worden tot voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de eerste vrouw in die machtige positie. „We zijn het erover eens dat we evenveel van Amerika houden”, zei Bush, „dat de toekomst van het land ons aan het hart gaat en dat we ons best zullen doen de grote problemen aan te pakken.” Vandaag zou Bush ontbijten met de nieuwe meerderheidsleider in de Senaat, de Democraat Harry Reid.

Eerder op de dag had Bush tijdens een bijeenkomst met zijn kabinet zijn prioriteiten besproken voor de periode tot het nieuwe Congres in januari aantreedt. Hij wil met terugwerkende kracht goedkeuring krijgen voor zijn omstreden programma voor het afluisteren zonder gerechtelijke toestemming van mogelijke terroristen binnen de Amerikaanse grenzen. Verder wil hij dat een verdrag over nucleaire samenwerking met India wordt goedgekeurd, net als normalisering van de handelsbetrekkingen met Vietnam. Ook zal hij streven naar snelle goedkeuring voor de benoeming van de nieuwe minister van Defensie, Robert Gates, en de herbenoeming van de omstreden ambassadeur bij de Verenigde Naties, John Bolton.

Voor het eerst sinds 1994 hebben Democraten straks in beide huizen een meerderheid. Daarmee kunnen ze in binnen- en buitenland invloed uitoefenen op beleid van de president. Met behulp van twee onafhankelijke senatoren die hebben toegezegd zich met hen te verbinden, beschikken de Democraten in de Senaat over 51 van de 100 zetels. In het Huis van Afgevaardigden hebben ze ten minste 229 van de 435 zetels. In tien districten staat de uitslag nog niet vast. (Reuters, AP, AFP)