De ‘landenstrijd’ om Afellay blijft vooralsnog open

Ibrahim Afellay (20) kan maar geen keuze maken tussen het nationale elftal van Marokko en Oranje. De PSV-voetballer heeft meer bedenktijd gevraagd aan bondscoach Van Basten.

Afellay gisteravond tegen Vitesse. Foto Pro Shots seizoen 2006 / 2007, arnhem , 09-11-2006 , knvb beker, vitesse - psv, ibrahim afellay en onur kaya Lous, Peter

De moslim van het jaar debuteert woensdag (nog) niet in Oranje. Ibrahim Afellay blijft de keuze tussen Marokko en Nederland voor zich uit schuiven. De middenvelder van PSV zit niet bij de selectie van bondscoach Marco van Basten voor het oefenduel van woensdag met Engeland. Afellay wil eerst nog een persoonlijk onderhoud met de bondscoach voordat hij bepaalt waar zijn voetbaltoekomst ligt. Zijn verstand zegt misschien Oranje, maar in zijn hart voelt hij zich Marokkaan.

Vanaf het moment dat Afellay in februari 2004 zijn profdebuut voor PSV maakte, is het de vraag of de in Utrecht geboren speler ‘de Leeuwen van de Atlas’ zal laten prevaleren boven het Nederlands elftal. Als jeugdinternational van Oranje deed Ibi mee in 2005 aan het WK onder de twintig jaar. Dat bezorgde hem bij de FIFA de status van ‘voetbal-Nederlander’. Maar zolang Afellay geen A-interland achter zijn naam heeft, behoudt hij de mogelijkheid om tot zijn 21ste alsnog voor Marokko te kiezen.

Vorig jaar maakte de voetballer deel uit van de voorlopige selectie van Oranje voor het oefenduel met Italië. Door een blessure hoefde hij tot zijn opluchting geen keuze te maken. Marokko riep hem kort daarop niet op voor de strijd om de Africa Cup. Afellay richtte zich verder op zijn ontwikkeling bij zijn club PSV.

Afellay groeide onder Guus Hiddink en zijn huidige coach Ronald Koeman uit tot een vaste waarde van de Eindhovense club. De praktiserende moslim kampte onlangs tijdens de ramadan met een terugslag, maar hij stak de voorbije weken weer in goede vorm. Na een sterk optreden eind oktober tegen RKC kreeg hij openlijk de complimenten van Koeman. „Ibrahim is zeker een potentiële international. Vandaag was hij onze beste man. Als hij zo blijft spelen, komt de kans op Oranje vanzelf”, luidden de woorden van de oud-international, die zelf 78 keer het shirt van Oranje droeg. Drie dagen later maakte Van Basten bekend dat Afellay tot de voorselectie van het Nederlands elftal behoorde voor de vriendschappelijke ontmoeting met Engeland.

Na elke wedstrijd die PSV sindsdien speelde, voltrok zich hetzelfde ritueel. Een klein legertje journalisten verzamelde zich rond Afellay met de vraag of hij zijn keuze nu eindelijk had bepaald. De nummer twintig van PSV had het zichtbaar moeilijk met de kwestie die hem al tijden bezighoudt. Steeds maar weer volgde hetzelfde antwoord. „Ik zal mijn keuze pas bepalen op het moment dat ik definitief word geselecteerd. Zolang dat niet het geval is, hoef ik niets te doen”, zei de middenvelder gisteravond nog na de 4-0 bekerzege op Vitesse in Arnhem.

Afellay sprak de afgelopen tijd met verscheidene mensen over zijn keuze. De prof, die op jeugdige leeftijd zijn vader verloor aan de gevolgen van een hersenbloeding, praatte in de privé-sfeer met zijn moeder, zijn zus en zijn zaakwaarnemer. De oud-speler van Elinkwijk kwam al snel tot de conclusie dat hij zich „in hart en nieren” een Marokkaan voelde. Zijn band met het Noord-Afrikaanse land zou hij nooit verloochenen. Talloze keren bracht hij vakanties door in het stadje waar zijn ouders vandaan komen. Daar voelde hij zich Marokkaan onder de Marokkanen. Keer op keer raakte hij onder de indruk van de levensvreugde die arme Marokkanen uitstralen.

De voetballer ziet de ramadan dan ook niet als een grote opgaaf. „Armen eten dagen achter elkaar niet, wij dertien uur. Wat zeuren we dan?”, zei hij tegen de Volkskrant. „Zo’n maand van vasten is misschien niet bevorderlijk voor een topsporter, maar dat kun je ook anders bekijken. Je moet ook pijn lijden. Daar word je geestelijk sterker van.”

Toch was Afellay er niet blij mee dat hij bij een verkiezing van de website wijblijvenhier.nl werd verkozen tot moslim van het jaar. „Er zijn heel veel mensen in Nederland die veel meer hebben gedaan dan ik”, stelde de voetballer.

Blijft de vraag of er een verschil is tussen de mens Afellay en de sportman Afellay. Als voetballer sprak hij met Ronald Koeman over zijn keuze tussen Marokko en Nederland. Maar ook de Marokkaanse bondscoach Mohamed Fakhir probeerde het talent voor zich te winnen. Al dan niet bewust verhoogde die de druk op Afellay door hem uit te nodigen voor de vriendschappelijke interland Marokko-Gabon. Maar als hij woensdag zijn debuut voor ‘de Leeuwen van de Atlas’ wil maken, moet hij eerst nog een brief naar de wereldvoetbalbond sturen. Na zijn invalbeurt, gisteravond tegen Vitesse, liet de jonge prof weten dat er nog niets op papier is gezet.

Marokko en Nederland kunnen de strijd om Afellay voorzetten.