Beleggen

Wat doe je met je zakgeld? Het zo snel mogelijk opmaken? Of sparen tot je er iets echt moois van kunt kopen? Maar eigenlijk kun je je geld beter beleggen. Hoe dat moet, vertelt Maarten.

Boterham met pindakaas foto Joyce van Raad Boterham met pindakaas Foto Joyce van Raad Raad, Joyce van

Beleggen? Doe maar pindakaas.

De een doet niet anders, de ander lukt het maar niet: sparen. Er zijn kinderen waarvan het zakgeld brandt in hun handen. Ze kunnen niet wachten om het uit te geven. Dat heeft een nadeel. Er zijn altijd dingen waarvan je ouders het vreselijk vinden als je ze koopt, en ze zullen het dan ook nooit voor je doen – of pas als je er heel lang over hebt gezeurd. Bijvoorbeeld die game die je vader of moeder net iets te stom vinden, of die cd waarbij ze hun oren het liefst dichthouden. De enige manier om ze toch te krijgen is ze zelf dan maar te kopen. Maar als je niet spaart heb je er nooit genoeg geld voor.

Kinderen die juist heel goed kunnen sparen, hebben een ander probleem. Als je best veel geld hebt, voelt het als zonde om er een deel van uit te geven. Voor je het weet wil je alleen nog maar méér. Het resultaat is maar al te vaak dat je, als je zo bent, nooit iets leuks koopt en alleen maar geld blijft oppotten. Volwassenen hebben dat trouwens ook. Ook onder hen zijn mensen die maar niet kunnen sparen, én mensen die het juist maar niet lukt om nu gewoon eens iets zomaar uit te geven.

Sparen is best goed om te doen, maar het heeft wel een nadeel: het levert heel weinig op. Als je geld in je portemonnee zit of een spaarvarken, dan verlies je er zelfs op. Stel je hebt 100 euro, en je hebt die een jaar later nog steeds. De prijzen zijn de tussentijd wél gestegen. Dus een jaar later kan je al minder kopen voor die 100 euro dan nu. Je kunt je geld wel op een spaarrekening zetten. Dan krijg je rente, maar dat is maar een beetje. Zoals het er nu voor staat is de rente vaak even hoog als dat de prijzen in de tussentijd stijgen. Dat schiet dus ook niet op.

Nu zijn er mensen die zeggen dat kinderen beter kunnen gaan beleggen. Daar zijn ook boekjes over. In dat geval koop je bijvoorbeeld van je spaargeld aandelen op de beurs. Die stijgen dan in waarde, zeggen ze, en zo verdien je veel meer geld dan als je spaart. Maar aandelen stijgen niet altijd, soms dalen ze ook. Zal je net zien dat je er op dat moment iets van had willen kopen! Beleggen is meer iets voor mensen die hun geld een heel lang niet nodig hebben. Die maakt het niet zo veel uit dat aandelen soms dalen, en dan weer stijgen. Ze hebben de tijd.

En bovendien, aandelen stijgen omdat anderen voor je aan het werk zijn. Dat zijn de mensen die werken in de bedrijven waarin je de aandelen hebt gekocht. Dat kan in Nederland zijn, of in Amerika, in China of waar dan ook. Misschien is het wel beter dat je zelf eerst eens meemaakt hoe het is om te werken voor je geld – klusjes, de auto wassen, oppassen, je best doen voor een goed rapport. Anderen voor je laten werken kan altijd nog wel, en het is veel beter als je zelf dan weet hoe het is om aan het werk te zijn.

Sparen is goed, maar geld uitgeven is ook heel leerzaam. En beleggen? Dat doe je elke dag al, op een andere manier. Pindakaas vandaag, of toch maar hagelslag?

Spaar jij ook wat? Stuur het aan: NRC Handelsblad, Postbus 3372, 1001 AD Amsterdam ofe-mail naar kinderpagina@nrc.nl