Belastingdienst: 100 corruptiezaken bij 730 bouwbedrijven

Rotterdam. De belastingdienst heeft bij de controle van de boeken van 730 bouwbedrijven bijna honderd gevallen van corruptie gesignaleerd. De vondst van de fiscus heeft inmiddels geleid tot 32 strafrechtelijke onderzoeken naar ambtelijke en niet-ambtelijke corruptie. Dat heeft het ministerie van Financiën bevestigd. De belastingopbrengst uit de onderzoeken bedraagt tot nu toe 135 miljoen euro. Dat is nog geen eindbedrag, omdat de controle nog in volle gang is. ”Veel boekenonderzoeken zijn nog niet afgerond”, aldus het ministerie. De onderzoeken zijn afgelopen drie jaar gedaan in de nasleep van de bouwfraude. De fiscus controleerde de zogenoemde schaduwadministraties van bouwbedrijven. Daarin noteerden bouwers hun illegale afspraken en geldstromen.