Als kinderen de baas in het land waren dan.......

Kinderen vinden politiek heus wel interessant, zeggen Emmely Timmerman (11) en Allard van Duijn (11). Het hangt er alleen vanaf waarover er gesproken wordt en de manier waarop. Want politici spreken niet altijd even begrijpelijke taal.

„Ik wil het wel weten als ministers bepalen wanneer er meer geld naar onderwijs of milieu gaat”, zegt Emmely. „Maar als Rita Verdonk klaagt over of Hirsi Ali mag blijven, interesseert het me helemaal geen donder.”

Allard probeert ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en milieu ook te volgen „Politici zitten zelf niet op school, en ik denk dat ze in hun beslissingen vooral kijken naar ouders.”

Allard lijkt het daarom goed als ministers in de toekomst meer naar scholen gaan om met kinderen te gaan praten. „Een kind weet beter wat hij nodig heeft”, zegt hij.

Over het milieu maakt Allard zich grote zorgen: „De ijskappen smelten”, zegt hij. „Het is belangrijk dat kinderen hier inzicht in krijgen.” Morgenavond is Allard aanwezig bij het politiek debat van het Jeugdjournaal. Dan wil Allard aan Jan-Peter Balkenende, Wouter Bos, Mark Rutte en Jan Marijnissen vragen stellen over het milieu.

„Nu het verkiezingstijd is, is het belangrijk dat wij van deze grote leiders horen wat hun programma is”, zegt Allard. „Maar we zien Wouter Bos in een spelletje met Katja Schuurman en Mark Rutte die over de leukste vrouw praat.”

Allard wil duidelijk maken dat walvisjacht moet stoppen en auto's schoner moeten worden.

Emmely is ook bij het debat aanwezig en wil overgewicht aankaarten. „Ik wil dat sportscholen, dieetrepen en diëtistenbezoekjes vergoed net als acupunctuur voor rokers.” Want, zo zegt zij, overgewicht kan dodelijk zijn.

Allard verwacht dat de ministers geen antwoord zullen geven op zijn vragen. „Ik ga mijn standpunt keihard duidelijk maken”, zegt hij. „En ik ga doorvragen. Dan moeten ze wel komen. De toekomst is te belangrijk.”

Het debat met de ministers is zaterdag te zien op Ned. 3, om 19.00 u. Had jij wat? Stuur het aan: NRC Handelsblad, Postbus 3372, 1001 AD Amsterdam of e-mail naar kinderpagina@nrc.nl