Afwachten of hij disco’s kan mijden

Dit weekend begint in Finland het skiseizoen.

Het is vooral uitkijken naar de Amerikaan Bode Miller.

Tja, Bode Miller. Wat is het komende skiseizoen van hem te verwachten? Vooralsnog niets, ook al schreeuwt de onberekenbare Amerikaan van de daken dat hij nieuwe ambities heeft aangeboord. Miller wil het record van dertien wereldbekeroverwinningen in één seizoen van de Zweed Ingemar Stenmark en de Oostenrijker Hermann Maier breken.

Maar de 29-jarige Miller is befaamd om zijn wispelturigheid; dus is het bij hem altijd weer afwachten. Of hij wel in de stemming is. Of hij gemotiveerd is. Of hij op de been blijft. Of hij van de alcohol kan afblijven. Of hij de disco’s kan mijden. En of hij geen ruzie zoekt met de Amerikaanse chef-coach Phil McNichol.

Maar áls Miller zo gedisciplineerd is als hij momenteel beweert, behoort hij zondag in het Finse Levi ontegenzeglijk tot de favorieten bij de eerste wedstrijd om de wereldbeker. Vooralsnog lijken de Amerikaan Ted Ligety en de Noor Aksel-Lund Svindal de grootste kanshebbers voor de slalomrace in Lapland.

Normaal zou ook Benjamin Raich, de olympische kampioen op dat onderdeel, tot de favorieten moeten worden gerekend. Over zijn vorm bestaat enige twijfel, omdat de Oostenrijker zich dit seizoen gaat toeleggen op de afdaling en de Super-G en om die reden in de voorbereiding meer op snelheid dan op techniek heeft getraind.

Maar wie er ook meedoen in Levi, de meeste aandacht gaat uit naar Miller, die in februari miserabele Olympische Spelen beleefde. Dat hij geen medaille won kwam hem op een stortvloed aan kritiek in de Amerikaanse media te staan.

Miller heeft zich de harde woorden schijnbaar aangetrokken, want bij aanvang van een nieuw ski-jaar beweert hij ‘een ander mens’ te zijn, een beeld dat wordt bevestigd door leden van het Amerikaanse skiteam, die tegenover journalisten zeiden Miller nooit eerder zo oprecht serieus te hebben meegemaakt.

De skiër heeft zelfs vrede gesloten met de Amerikaanse skibond, de organisatie waarmee hij tot vorig jaar voortdurend conflicten uitvocht. Tot op heden houdt Miller zich aan de mores van de nationale selectie. Ook heeft hij beloofd bij wedstrijden in het hotel van de ploeg te zullen slapen en zich niet langer te zullen afzonderen in zijn camper.

De ‘nieuwe’ Miller moet presteren op nieuwe ski’s, want de Amerikaan is weer eens van sponsor veranderd. Zijn miljoenencontract bij Atomic heeft hij ingeruild voor een lucratieve overeenkomst met Head, geen toonaangevend merk, dat het bij de alpineskiërs de afgelopen jaren vooral moest hebben van de Liechtensteiner Marco Büchel.

De eerste wedstrijd van een skiseizoen heeft op een ongebruikelijke plek plaats: 170 kilometer ten noorden van de poolcirkel in Levi, een mondain skioord in Fins Lapland. De vrouwen hebben er twee keer eerder een wereldbekerwedstrijd gehad, maar de mannen komen er voor het eerst.

Volg de wereldbeker op www.fis-ski.com of code 32947 naar 7585