7 redenen om thuis te blijven

Geen Apple, maar appels

One night stands:Shahram en Abbas

Ned. 2, 23.20-0.00u.

In de reeks van negen korte films van jonge regisseurs die onder de noemer One Night Stand wordt uitgezonden, vanavond Shahram en Abbas. Remy van Heugten, die afstudeerde aan de Filmacademie met een filmpje over Pakistaanse rozenverkopers, heeft zich nu met dezelfde deernis ontfermd over twee Iraanse vluchtelingen, gespeeld door Hossein Mardani en Nader Farman. Ze zijn gestrand op Schiphol, maar de jonge Shahram heeft een idee: laten we doen of we homo zijn. „Als je uit Iran komt en zegt dat je homo bent, mag je hier altijd blijven. Ze denken dat we elke homo meteen opknopen.” De oudere Abbas ziet er eerst niet veel in, maar stemt toch in: „Als ik maar het mannetje mag zijn.” Het loopt op rolletjes tot Shahram een leuke Afrikaanse met haar zoontje ontmoet in het asielzoekerscentrum. Hij brengt hun eigen vluchtverhaal in gevaar om haar te helpen. Het idee is aardig, de film wat gewoontjes. Van Heugten heeft moeilijk een toon te kiezen die tegelijkertijd licht en zwaar genoeg is. Er komen nog veel mooiere afleveringen in deze reeks. (BB)

2 dramaserie

Waltz

Ned. 2, 21.00-21.52u.

Zevendelige serie over een circusfamilie vormt de terugkeer van Aart Staartjes op de Nederlandse televisie. Hij speelt de oude directeur Willy Waltz die, omdat hij zijn einde voelt naderen, het zieltogende circus wil overdragen aan zijn drie zoons. In de eerste aflevering maakt een gereformeerde gemeente bezwaar tegen circusvoorstellingen op zondag. Willy bindt de strijd aan en belandt uiteindelijk in het ziekenhuis.

3 reizen

Weg met BNN

Radio 1, 20.04-21.04u.

Reisprogramma vooral voor de avontuurlijke backpacker. Verwacht geen reportages over de Costa’s of wintersport. Er worden tips over bestemmingen en voorbereidingen op een reis gegeven. Bovendien komen backpackers zelf aan het woord. Weg met BNN volgt namelijk een stuk of twintig reizigers, en die laten iedere week een bericht achter op het antwoordapparaat van het programma. Presentatie: Sander de Heer.

4 komedie

Nieuw dier

Talpa, 21.30-22.05u.

Absurdistisch sketchprogramma gemaakt door Erik Whien, Sieger Sloot, Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge (bekend van de Citroënreclame als Dennis van der Ven). De vier kenden elkaar van de toneelschool en hadden het idee voor Nieuw dier al vier jaar geleden. Er werd een pilot opgenomen maar geen enkele omroep zag brood in het programma. Talpa nu wel. Vanavond de achtste van de in totaal tien afleveringen.

5 Plakken

Laptopsticker

Te koop op www.boostid.com, vanaf 24,95 euro.

Heb je een gewone laptop van een doorsnee computermerk, dan is het toch juist een goed idee om die te beplakken met apples. Dit moest het bedrijf BoostID voor ogen hebben gehad toen zij de laptopboosters met appelprint op de markt brachten, En, eerlijk toegegeven, met deze sticker van sappige groene appels op je laptop zie je er veel hipper uit dan met een echte Apple. Maar BoostID bedacht ook andere prints voor op je draagbare computer: Che Guevara, een oceaan met vissen, een zebraprint of palmbomen tegen een roze avondzon. Je kunt ook zelf een print bedenken en op een sticker laten afdrukken en die op je draagbare computer plakken. Met de speciale lijm zal de sticker niet gaan bobbelen, en kun je hem ook weer gemakkelijk verwijderen als je de print zat bent. De laptopboosters passen op alle modellen, tot een grootte van 15,4 inch. (LvB)

6 Speelgoed

Wipkip

www.tinydodo.nl, 96,80 euro

Het is natuurlijk fantastisch om kinderen te hebben, dat staat buiten kijf. Maar ze willen altijd per se spelen in het treurige speeltuintje om de hoek, waar je als ouders niet al te blij mee bent. De goedbedoelde wipkippen zijn behangen met rondzwervende condooms of de buurtjongens hebben besloten er een hangplek van te maken. Dan liever een wipkip in de huiskamer. Dit mooie exemplaar is een hobbelpaard in kuikenvorm, ontworpen door de Zweedse designers van PlaySam, die al meerdere prijzen wonnen. Een beetje handig kind komt er de hele kamer mee door. Bovendien is het is van massief hout en heeft kindveilige lak. Het zitje is op 30 centimeter hoogte, en dus kan het kind al vanaf twaalf maanden eigenhandig een kip berijden. Er is ook een hobbelkonijn en een hobbeleend. En voor wie zijn kroost niet meer wil verwarren, is er een doodgewoon hobbelpaard. (JL)

7 Smeren

Mini-lipgloss

Merk Bourjois, vanaf 4,50 euro

Nooit meer je lipgloss vergeten? Het Franse cosmeticabedrijf Bourjois heeft een mini-gloss ontworpen die je aan je mobieltje kunt hangen. De lipgloss bestaat in acht verschillende kleuren en aan elke gloss hangt een klein koordje met een haakje dat je aan je mobieltje kunt bevestigen. De mini-lipgloss is een onderdeel van de nieuwe lijn mini bourjois die ook 25 verschillende kleuren mini nagellak bevat. Je kan de glosses al aan je telefoon laten bungelen voor 4,50 euro per stuk. Je nagels geef je iedere dag een andere kleur voor 3,5 euro per mini nagellak. Verkrijgbaar in ondermeer Bijenkorf, Etos en Kruidvat werd deze make-up in schattig formaat gecreëerd om altijd bij in je handtas te hebben. Omdat het in veel verschillende kleuren en effecten bestaat, kun je dit gadget voor alle gelegenheden gebruiken. Minitubes voor maximale glans: Leuk, handig en supertrendy. (EB)

Met bijdragen van Laura van Baars, Eline Bergmans, Bas Blokker en Janna Laeven.