www.nrc.nl

Henkjan Smits, voorzitter jury Idols Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 031218 Boyer, Maurice

Moskou. „Vervelend, maar hier in Moskou mag ik Borat dus niet zien”, schrijft correspondent Coen van Zwol. „Verboden. Belediging van het bevriende buurland Kazachstan. Ik vrees dat zelfs de onvolprezen Russische piraten-industrie ditmaal geen soelaas biedt, want piraten-dvd’s worden vooral binnen Ruslands militair-industrieel complex geperst. En dat loopt het Kremlin niet voor de voeten. De (bijna hysterisch enthousiaste) Amerikaanse filmpers twijfelde lang of de Borat-hype zou aanslaan: de humor zou te ambivalent zijn voor de doorsnee-bioscoopganger. Fox kreeg koudwatervrees en bracht Cultural Learnings of America for Make Benefit Great Nation of Kazakhstan slechts uit in 800 theaters. Desondanks stormde de film dit weekeind met 26 miljoen dollar naar de top van de box office. Borat draait volgende week in 2.500 Amerikaanse theaters.”

www.nrc.nl/moskou

Woordhoek. „Welke strategie volgden Bos en Balkenende afgelopen zaterdag bij hun debat op RTL4? En hoe lang blijft het trucje dat Bos toepaste succesvol?” Taalredacteur Ewoud Sanders schrijft op zijn weblog over de taaltrucs van politici. Ook bespreekt hij de rol van Idols-jurylid Henkjan Smits bij het debat. Smits moest de ‘x-factor’ van de politici bepalen. „Wat gek is dat toch, dat een debat voornamelijk als een wedstrijd wordt gezien. Je zou denken dat het er vooral om gaat dat de deelnemers – Balkenende en Bos – duidelijk voor het voetlicht weten te brengen waar ze voor staan. Maar kennelijk wordt zo’n debat vooral beoordeeld als een hanengevecht.” Lees alles over de trucs van Bos en Balkenende op Sanders’ weblog.

www.nrc.nl/woordhoek