Weer een dode in bendeoorlog van Napels

Een begrafenisondernemer bewaakt het lichaam van het vermeende maffialid Pasquale Russo. Russo werd gisteren in Qualiano, aan de rand van Napels, door twee mannen doodgeschoten vanuit een gestolen ambulance. De ambulance is uitgebrand teruggevonden.

In de afgelopen twee weken zijn in Napels negen moorden gepleegd. De moord van gisteren kwam na enkele dagen van relatieve rust. De stad is het toneel van een doorlopende strijd tussen de twintig plaatselijke maffiaclans: de Camorra. Eerder deze maand stuurde de regering duizend extra agenten. Maar volgens critici heeft de regering-Prodi de recente geweldsgolf aan zichzelf te wijten.

Deze zomer werd tussen de tien- en twintigduizend gevangen gratie verleend om de overvolle gevangenissen te ontlasten. 1.321 van hen kwamen in Napels terecht. Inmiddels zijn er al zes van hen gearresteerd wegens moord en tien wegens gewapende overvallen. Negen van de vrijgelaten gevangen zijn zelf vermoord.