Weer een blogger de Egyptische cel in

In Egypte is weer een blogger opgepakt die zich kritisch uitte in zijn weblog. Het land is volgens Reporters zonder Grenzen een van de ergste ‘internetvijanden’.

Weblogs – logboeken op internet – zijn een scherp wapen in handen van oppositie-activisten in veel Midden-Oosterse landen: ze maken erin ongeremd al dan niet vermeende misdragingen van hun regimes aan de wereld bekend en wisselen actienieuws uit. Die regimes reageren zoals ze op alle oppositie reageren: in de cel ermee.

Reporters zonder Grenzen berichtte maandag Egypte te hebben toegevoegd aan haar lijst van ergste ‘internetvijanden’, nu 13, waaronder Tunesië, Saoedi-Arabië, Syrië en Iran. De volgende dag meldden de Egyptische autoriteiten een bekende blogger, Abdul Karim Nabil, te hebben opgepakt.

In het begin van de zomer arresteerde de Egyptische politie al drie bloggers, die weken werden vastgehouden. Een van hen was Alaa Seif al-Islam Abd al-Fattah die weer via zijn vrouw in zijn weblog van zijn verblijf in de cel verslag deed, inclusief de grimmige details en met tekeningetje. Andere bloggers, aldus Reporters Zonder Grenzen, zijn echter dusdanig onder druk gezet door de politie dat ze hun blog hebben opgegeven.

Abdul Karim (22), de nieuwste arrestant, is een rechtenstudent in Alexandrië die in zijn weblog (www.karam903.blogspot.com) actie voert voor politieke hervorming en vrouwenrechten. Een jaar geleden werd hij al eens gearresteerd nadat hij in zijn weblog had geschreven over de betrokkenheid van fundamentalisten bij aanvallen op koptische kerken in Alexandrië. Afgelopen maart werd hij van de Al-Azhar-universiteit verwijderd op beschuldiging van acties en artikelen „die de godsdienst belasteren als ook belastering van de Sjeik Al-Azhar”, een van de meest gezaghebbende autoriteiten van de sunnitische islam. In zijn blog meldde hij zelf indertijd: „Ze veranderden kritiek in smaad en laster, ze stelden de kritiek op terroristische leerstellingen gelijk aan een daad van minachting jegens de godsdienst.”

De wederwaardigheden van Abdul Karim zijn eveneens op internet te volgen. The Arabist (www.arabist.net van de Egyptische journalist Hossam al-Hamalawy) meldde gisteren dat Abdel Karims hechtenis met twee weken was verlengd, waarbij hij overigens Abdul Karim ook niet spaarde. „Hij stond zijn advocaat niet toe hem te beschermen, en koos in plaats daarvan [tegenover de aanklager] voor een lange verhandeling over zijn standpunten en hoe juist die zijn, wat in een land als dit ehh, niet handig is. Er is een grens tussen Moed en gewoon achterlijk, en Abdul Karim slaagt er elke keer weer in die te overschrijden. Later meer!”

The Big Pharao (www.bigpharaoh.com, die om veiligheidsreden anoniem wil blijven) schreef een dag eerder dat „het ernaar uitziet dat ze dit keer vastbesloten zijn Abdul Karim achter de tralies te zetten, en we zullen de ‘Bevrijd Abdul Karim campagne’ opnieuw moeten starten. Ik begin me grote zorgen te maken over de internet-vrijheid van meningsuiting, zeker nu de staat weet hoe machtig blogs kunnen zijn nadat ze het massale seksuele intimidatie incident in het centrum van Kairo aan de kaak stelden.”

Vorige maand meldden bloggers – met foto’s – dat hooligans vrouwen, van alle leeftijden en met en zonder hoofddoek, hadden lastig gevallen in het zicht van de politie die niet tussenbeide kwam. De regering beschuldigde de bloggers ervan de goede naam van Egypte te belasteren.