Wat doen de kinderen?

Pareltjespap is pap voor prinsessen door Imme Dros en Harry Geelen Uitg. Querido

Poes worden

Tuinjutten, feestvieren, een speurtocht in de Domtoren, toneelvechten en een workshop poes worden. Zondag 12 november is het De Vuurdoop, Kinderkunstdag voor iedereen van 2 tot 12 jaar en ouder(s) in Utrecht. In zo’n 32 locaties zijn meer dan 100 programma’s te volgen. Alle musea zijn open; zo is er in het Centraal Museum een konijnendisco: kinderen worden omgetoverd in een snoezig konijntje met oren, tanden en een staart, ze leren de konijnendans, kunnen keutelwerpen en er is een konijnenhopwedstrijd. In hetzelfde museum vertelt een museumdocent over rare en mooie schilderijen en wordt een tekening gemaakt. Het Maliebaanstation is een circuspiste geworden en in Museum en Sterrenwacht de Sonnenborgh worden brokken van meteorieten onderzocht. Verder: muziek, theater, meezingen onder leiding van Loes Luca in Ja zuster, nee zuster, dans, architectuur, zelfportret à la Rembrandt en Francine Oomen, Paul van Loon, Charlotte Dematon en andere kinderboekactiviteiten.

De Vuurdoop op zo 12 nov vanaf 11u in Utrecht. Inl www.culturelezondagen.nl

Luisteren

Behalve voor grote mensen is er op het festival Crossing Border met literatuur, muziek, film en beeldende kunst ook aandacht voor jeugdliteratuur. Er zijn twee programma’s in Borderkids; zo komen Imme Dros en Harry Geelen donderdagochtend 16 november om 10u15 naar de Cuatrotent op het Spui- plein om te vertellen over hun allernieuwste prentenboek Pareltjespap is pap voor prinsessen. Op vrijdagochtend 17 november 10u15 leest Ienne Biemans uit haar nieuwste bundel Paperasje met illustraties van Jan Jutte. Slagwerkers van het Koninklijke Conservatorium spelen muziek van Ignacio Fernández Bollo. De toegang is gratis.

Borderkids op 16 en 17 nov om 10u15 op het Spuiplein, Den Haag. Inl www.crossingborder.nl

Maskers maken

Geen gewoon boerenlandschap mét maïs, maar een landschap ván echte maïs. Dat kunnen kinderen maken tijdens het kinderatelierfeest op zondag 12 november van 11-14u in het Cobra Museum. Het museum wordt elf jaar en viert dat met een kinderfeest. Met een nieuw speelgoed van maïs worden landschapjes en dieren gemaakt. Dierenmaskers worden er ook gemaakt, bijvoorbeeld van een uil, ezel, haas of een andere dier. Ook gaan kinderen samen een bewegend fantasiedier maken, met splitpennetjes. Eén kind ontwerpt de kop, een ander de romp en weer een ander kind de poten. En bij een feest hoort natuurlijk verjaardagstaart en limonade .

Kinderatelier op zo 12 nov van 11-14u in het Cobra Museum, Sandbergplein 1-3, Amstelveen. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis voor kinderen van bezoekers. Om 13u is er ook een gratis rondleiding voor kinderen. Inl 020-5475038 en www.cobra-museum.nl

Noormannen ontmoeten

Hoe zagen Vikingen en Noormannen er uit, hoe vochten ze en welke wapens gebruikten ze? Ontmoet deze woeste mannen op zondag 12, 19 en 26 november tussen 12-17u in het Legermuseum in Delft. Ook is de expositie BOEM!! 1000 jaar buskruit in het museum te zien met originele objecten uit internationale collecties, filmbeelden, historische afbeeldingen en manuscripten.

Woeste mannen op zo 12, 19 en 26 nov van 12-17u in in het Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. Inl 015-2150500 of www.legermuseum.nl Toegang v.a. 18 jaar € 6, kinderen 4 t/m 17 jaar € 3, mk gratis.

Braakballen pluizen

Het Milieu Huis, de Vereniging voor Zoogdierkunde, Zoogdierbescherming (VZZ) en de Wildzoekers organiseren de Nationale Braakbal Pluisweek t/m 11 november. Kinderen van 10 tot 14 jaar maken kennis met natuurbehoud en natuurbescherming en met de muizen- en uilensoorten in het bijzonder. In het Milieu Huis in Spijkernisse en ander plaatsen zijn pluisworkshops en roofvogeldemonstraties.

Workshop braakbalpluizen op za 11 nov om 11u & 13u30 in het Milieuhuis, Anth. v.d. Nootstraat 4-6 Spijkernisse. Deelname €2. Aanmelden workshop: 0181-600099. Inl www.milieu-huis.nl

Goud zoeken

Lang geleden maakten mijnwerkers lange dagen in een oude Boliviaanse mijnschacht. Het was keihard zwoegen op ruim 4.000 meter hoogte. ’s Ochtends – nog voordat de zon opkwam – zetten de arbeiders hun mijnhelm op en draaiden het lichtje aan. Urenlang werkten zij met hun gereedschap in de mijn en waren zij op zoek naar goud. Dat goud zou van hen op een dag rijke mannen maken. Tot op de dag van vandaag blijft het een raadsel waarom de mijnwerkers de grot op een dag wel binnen gingen maar nooit meer naar buiten kwamen.

In Expeditie Goudmijn in het Ecodrome Zwolle ontdekken bezoekers welke fonkelende ontdekkingen de mijnwerkers deden voordat zij op mysterieuze wijze verdwenen. Kinderen (en volwassenen) maken eerst een tochtje door een mijngang waarna zij terechtkomen in een grot. Daar staan verlaten mijnkarretjes vol bijzondere edelstenen en mineralen. In het Ecodrome zijn ook nog de Moerasexpeditie, Expeditie IJstijd, Expeditie Tijdreis en Expeditie Dierenwereld te zien.

Ecodrome Zwolle, Willemsvaart 19. Open op woensdag, zaterdag en zondag van 10-17u en in schoolvakanties dagelijks. Toegang 3 t/m 11 jaar €8,50, vanaf 12 jaar €9,95, mk gratis. Inl 038-4215050 en www.ecodrome.nl

Activiteiten voor de kinderen kunnen worden gemaild naar Agenda@nrc.nl