Vredesakkoord Nepal met maoïstenleider

Maoïstische rebellen en de Nepalese regering hebben gisternacht, na maanden overleg, een vredesovereenkomst getekend. Het akkoord moet een einde maken aan ruim een decennium burgeroorlog.

Op basis van de afspraken zullen de maoïsten in december toetreden tot de overgangsregering en tot het parlement van Nepal – ze krijgen 73 zetels, twee minder dan de grootste partij van Nepal, de Congress Party. Tegelijkertijd hebben de rebellen toegezegd hun wapens neer te leggen, een eis van de Nepalese regering die aanvankelijk vertraging van de onderhandelingen veroorzaakte. De ontwapening zal plaatshebben onder toezicht van de Verenigde Naties.

Over het grootste struikelblok tijdens de gesprekken, de toekomst van de monarchie, wordt pas in juni volgend jaar een beslissing genomen. Dan zullen er verkiezingen plaatshebben van een assemblee, dat zich gaat buigen over de rol van het koningshuis en de grondwet van het land. Het akkoord kwam tot stand onder leiding van Girija Prasad Koirala, de huidige Nepalese premier, en maoïstenleider Prachanda.

De maoïsten, die ruim tien jaar geleden ondergronds gingen, zijn altijd uit geweest op afschaffing van de monarchie. Binnen twee weken, zo luidt de overeenkomst nu, zullen de maoïsten zich verzamelen in zeven kampen. Daar worden hun wapens achter slot en grendel opgeborgen, onder het toezicht van de Verenigde Naties. De bestuurlijke organen van de rebellen in gebieden die onder controle staan van de maoïsten, worden ontmanteld. Volgens ruwe schattingen staat zo’n 60 tot 70 procent van het land onder invloed van de maoïsten.

Als de overeenkomst wordt gerespecteerd door alle betrokken partijen, is er sprake van een grote doorbraak in Nepal. De maoïsten en Nepalese regeringen hebben in het verleden vaker geprobeerd elkaar te vinden, maar zonder succes. Dit jaar zijn ze echter weer om de tafel gaan zitten, nadat in april koning Gyanendra zijn bewind moest opgeven na wekenlange demonstraties in Nepal.

In 2005 had koning Gyanendra de regering naar huis gestuurd. Hij bestuurde sindsdien met harde hand en weinig respect voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting het land. Tijdens zijn bewind escaleerde het conflict met de maoïsten en groeide de onvrede onder de bevolking over de gang van zaken.

Lees meer over Prachanda: http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/5087004.stm of 24923 naar 7585