Vodafone in vaste telefonie

Mobieletelefoniebedrijf Vodafone gaat zijn zakelijke klanten in Nederland ook vaste telefonie en internettoegang aanbieden. Daarvoor heeft het bedrijf internetaanbieder The Network Factory overgenomen.

Dat heeft Vodafone vanochtend bekendgemaakt. Zakelijke klanten willen steeds vaker dat één bedrijf al hun communicatiediensten regelt, laat Vodafone weten. Met deze overname kan het bedrijf deze klanten blijven bedienen.

The Network Factory is opgericht in 2001 en huurt de netwerken van telecombedrijven zoals KPN en BBned om internet en vaste telefonie te verkopen aan bedrijven. The Network Factory had vorig jaar een omzet van 7,5 miljoen euro en er werken dertig mensen. Een overnameprijs is niet bekendgemaakt.

De overname past in de wereldwijde strategie van Vodafone om ook telecomdiensten over het vaste net aan te bieden. Tot voor kort investeerde het bedrijf als een van de weinige grote telecomondernemingen alleen in mobiele telefonie. Nu de grenzen tussen vaste en mobiele diensten steeds meer vervagen, ziet het bedrijf er de noodzaak van in om ook te investeren in de toegang tot vaste netwerken. Om in Nederland zelf een vast netwerk te bouwen of te kopen, was geen optie, zegt een woordvoerder.

Vodafone is niet de enige mobiele aanbieder die in Nederland ook in vaste telefonie gaat. Ook het Franse Orange heeft recentelijk zijn mobiele en vaste divisie (Wanadoo) samengevoegd. KPN had al mobiele én vaste telefonie.

Voorlopig zal Vodafone alleen internet en vaste telefonie aanbieden aan zakelijke klanten. Het bedrijf heeft geen plannen om particulieren eenzelfde aanbod te doen. In andere landen is dat al wel het geval. In thuismarkt Groot-Brittannië heeft het bedrijf daarvoor een alliantie met British Telecom en in Duitsland heeft het bedrijf een eigen vast netwerk. Vodafone is in Nederland de op een na grootste aanbieder van mobiele telefonie, na KPN.