Verdonk wil commissie kwijt na uitspraak

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) moet worden opgeheven. Dat zei minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie, VVD) gisteren in het tv-programma Nova. Verdonk reageerde op een uitspraak van de commissie waarin wordt gesteld dat een vmbo-school niet van een islamitische lerares mag eisen dat zij mannen een hand geeft.

De minister vindt deze uitspraak „te gek voor woorden” en zei ook „grote moeite” te hebben met een reeks andere uitspraken van de commissie. Volgens haar woordvoerder vindt Verdonk dat veel uitspraken „niet worden gedragen door de maatschappij”. Om die reden kunnen dergelijke zaken beter aan de rechter worden overgelaten, meent Verdonk. Andere partijen zijn het eveneens oneens met de uitspraak van de commissie, maar steunen Verdonk niet in haar wens.

De Commissie Gelijke Behandeling fungeert nu juist als een ‘filter’ voor de rechter. Uitspraken van de CGB zijn niet bindend.

Voorzitter Alex Geert Castermans van de CGB noemt de uitlatingen van Verdonk „zorgelijk”. Er liggen internationale verplichtingen ten grondslag aan de CGB, aldus Castermans. „Als Verdonk zich afvraagt of onze uitspraken nog maatschappelijk verantwoord zijn, moet ze zich tot de wetgever wenden. Die gaat daarover.”

In de gewraakte uitspraak stelt de Commissie Gelijke Behandeling dat handen schudden niet de enige mogelijkheid is om respectvol met anderen om te gaan. Er zijn „ook andere vormen van begroeten denkbaar”, aldus de CGB.

Premier Balkenende zei eveneens „grote moeite” te hebben met de uitspraak van de commissie, maar vindt het voorstel van Verdonk „te ver” gaan. Ook Kamerlid Dijsselbloem (PvdA) is ongelukkig met de uitspraak, maar wil niet van de Commissie af. D66-lijsttrekker Pechtold wil dat VVD-leider Mark Rutte „ondubbelzinnig afstand” doet van de uitspraken van Verdonk.