Televisie Voorkeur

In zijn derde aflevering van de serie Stemmingmakerij praat cabaretier Freek de Jonge met oud-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali over de positie van islamitische vrouwen. Ook praat hij over het Fortuyn-effect en peilt de stemming op de Haagse Markt in de Schilderswijk en komt per toeval terecht op een feestje van Harley Davidson-club Breda. Ned.2, 21.25-22.00u. Foto VPRO Beenen, Martijn van

Actualiteiten

Netwerk. Het kijkerspanel van de actualiteitenrubriek beoordeelt het media-optreden van Jan Peter Balkenende. Campagnedeskundigen Jacques Monasch en Hans Hillen analyseren het stemgedrag van dit panel. Ned.2, 19.25-19.55u.

Nederland kiest. Rechtstreeks uit het Haagse café Dudok een debat tussen Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid en Europarlementariër Joost Lagendijk van Groenlinks over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Lagendijk trad onlangs in het huwelijk met een Turkse. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Rare streken: Atlantis. Slot van een driedelige BBC-serie over de Galápagos-eilanden. De oude eilanden in het oosten zijn voorbestemd om letterlijk ten onder te gaan in de golven, net als het oude Atlantis. Sommige zijn trouwens al verdwenen. Alle soorten dieren en planten die miljoenen jaren lang op Galápagos hebben overleefd, zullen onherroepelijk uitsterven. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

Interpol investigates: Rising sun. Nadat een schilderij van Monet was gestolen uit een Parijse galerie, volgden de Franse politie en Interpol het spoor van de dieven via Japan, Singapore, Thailand en Mexico tot in Corsica. National Geographic, 21.00-22.00u.

Koppen. Onder meer een reportage over mensen die een koolmonoxidevergiftiging – een stille moordenaar – hebben overleefd. De koolmonoxide (CO) komt vaak vrij bij slecht werkende boilers in de badkamper. De meeste ongelukken gebeuren in de wintermaanden. België 1, 21.40-22.10u.

Holland doc: De Voorste Linie. Nederlandse veteranen vertellen over de bijna vergeten oorlog tussen Noord-Korea en de rest van de wereld en over wat hen bezielde om daarheen te gaan. Zo ging er één omdat hij van de Duitsers was bevrijd en de plicht voelde hetzelfde voor anderen te doen, en een ander omdat hij zich als ex-lid van de Waffen-SS van zijn schuld wilde bevrijden. Zie ook pagina 22. Ned.2, 23.10-0.01u.

praatprogramma

Max & Catherine. Gast is lijsttrekker van VVD Mark Rutte. Op 31 mei 2006 werd hij gekozen om de VVD aan te voeren in de de verkiezingen van – toen nog – mei 2007. Hij won van Rita Verdonk en Jelleke Veenendaal, de andere kandidaten. Ned.2, 17.35-18.21u.

De wereld draait door. CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende praat onder meer over de kunst van het behagen van de kiezer. Ook Ed van Thijn en zijn zoektocht naar zijn pleegmoeder Judith Mendels, die hem in Westerbork onder haar hoede nam. Ned.3, 19.30-20.30u.

Pauw & Witteman. Karel de Rooij en Peter de Jong (Mini & Maxi) praten over hun toneelstuk The Sunshine Boys, dat ook over een duo gaat, en onthullen het geheim van goede duo’s. Ook aanwezig Margriet Sitskoorn die het boek Het maakbare brein schreef. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Werkzat. Coach Rolph Pagano helpt werkzoekenden naar een nieuwe baan. Zo moet vanavond de 48-jarige Jacques zijn onverschilligheid los laten en lukt het de 26-jarige advocate Mirjam maar niet aan de slag te komen. Ned.2, 19.55-20.25u.

Ik vertrek. Reportage over de twee vijftigers Jan en Walther uit Brabant die in de Bourgogne het kasteel van kunstschilder Nico Vrielink met bed en breakfast gaan beheren. In de praktijk blijkt dat het gezamenlijk runnen van een hotel wel iets heel anders is dan het drinken van een biertje in de kroeg. Ned.1, 20.30-21.30u.

Nederland te koop. Eerste aflevering van een zoektocht van verschillende presentatoren naar de verrassende, ontroerende en hilarische wereld achter de advertentieteksten op koop- en verkoopsites. In deze aflevering rijdt Anita Witzier mee in een erotische SRV-wagen, voelt Karin de Groot de elektrische stroomstoten van een anti-blafapparaat, test Stefan Stasse de werking van een antisnurkkussen en laat Yvon Jaspers zich rondleiden op een tweedehands boot van 4 miljoen euro. Ned.1, 21.30-22.10u.

sport

De wedstrijden. Voorbeschouwing en live verslag van de wedstrijd tussen Ajax en ADO Den Haag in de derde ronde van de KNVB-beker. Talpa, 20.30-22.40u.

Marathon: Eerste test. Derde aflevering van een serie waarin mensen zich voorbereiden op de marathon van New York. Vanavond een test van 20 kilometer door Brussel. België 2 (Canvas), 0.25-1.15u.