Sri-Lankees leger beschiet school

In het noordoosten van Sri Lanka zijn duizenden Tamils op de vlucht geslagen na hevige artilleriebeschietingen door het regeringsleger, waarbij gisteren een school werd geraakt in een opvangkamp ten noorden van de stad Batticaloa. Volgens de Tamil Tijgers zijn zeker zestig doden gevallen terwijl het leger spreekt over 23 burgerdoden. Amnesty International heeft de aanval op de school scherp veroordeeld en om een onderzoek gevraagd.

In het opvangkamp dat gisteren onder vuur kwam te liggen, verbleven zo’n 35.000 mensen die afgelopen augustus al waren gevlucht voor de opgelaaide strijd tussen het leger en de Tamil Tijgers. Formeel is in Sri Lanka nog steeds een staakt-het-vuren van kracht dat vier jaar geleden werd gesloten, maar in de praktijk is de burgeroorlog weer hervat. Sinds begin dit jaar zijn al meer dan drieduizend burgers om het leven gekomen. Vorige maand nog mislukten vredesgesprekken in Genève.

In een felle verklaring verwierp het regeringsleger vanochtend de suggestie van de rebellen dat onverwachts de aanval was geopend op het vluchtelingenkamp. Volgens de verklaring hebben de Tamil Tijgers doelbewust het leger geprovoceerd door van hun kant beschietingen uit te voeren en de burgers in het kamp te gebruiken als menselijk schild. De Tamil Tijgers verhullen de werkelijke gang van zaken en overdrijven bovendien sterk het aantal slachtoffers, aldus de legerverklaring.

Een zegsman van de internationale missie die toezicht houdt op naleving van het in 2002 gesloten bestand zei dat waarnemers gisteravond 23 doden hadden geteld, maar dat het werkelijke dodental waarschijnlijk hoger is. (AP, BBC)