Schijnveiligheid

Wanneer bent u voor het laatst bedreigd en afgeperst door Willem Holleeder? Wanneer stonden de Hells Angels voor het laatst bij u op de stoep?

Nooit, zegt u? Echt waar? Ons Openbaar Ministerie denkt daar blijkbaar anders over. Net als politici willen de ordebazen het volk doen geloven dat ze iets doen aan ons gevoel van onveiligheid.

Sparren met de grote jongens biedt uitkomst. Mits je het duel wint. Vorig jaar een inval: 47 aanhoudingen. Alle arrestanten zijn weer op vrije voeten, in afwachting van procesjes om pistooltjesbezit en een verkeersovertreding; 1-0 voor de Hells Angels.

Gisteren was de aftrap voor de tweede helft; het officiële verzoek bij de rechter om de motorclub te verbieden omdat zij een criminele organisatie zou zijn.

De tribunes zitten vol – elk nieuwtje is goed voor een plaats op de voorpagina en aan de talkshowtafel – en mocht het OM de processen winnen dan levert dat geheid een publieksprijs op.

Toch kunnen we beter wachten met juichen. Juist van lieden als Holleeder en de Hells Angels heeft de doorsnee burger niet zoveel te duchten. Voor liquidaties geldt in die kringen de regel die je vaak boven rouwadvertenties ziet: in besloten kring, geen bloemen, geen kaarten, geen bezoek.

De jongens die een paar maanden terug een vriendin met pistolen bedreigden toen zij terugfietste van haar werk, waren geen lid van de Hells Angels. De man die een vrouw deze zomer de bosjes in trok waar ze na een vechtpartij uit wist te ontsnappen, was niet Willem Holleeder.

Kortom, showprocessen rond de grote jongens leveren vooral schijnveiligheid op. De verkiezingsprogramma’s noemen het wel, meer blauw, hoger straffen, lik-op-stuk, maar ik mis de grote initiatieven voor gedurfde en grondige saneringsacties die ervoor zorgen dat je ook in buitenwijken na tienen weer de straat op durft. Om de vingers niet te branden, praten politici liever over hypotheekrenteaftrek en gratis crèches, onderwerpen die mij even weinig zeggen als tuinkabouters, Willem Holleeder of de Hells Angels.

Christiaan Weijts

Winnaar Anton Wachterprijs 2006 met zijn boek Art. 285b.