Rutte: stop met onderhandelen

VVD-leider Mark Rutte wil dat Europa per direct de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie stop zet. Hij vindt dat Turkije onder meer op het terrein van de mensenrechten en de erkenning van Cyprus achterblijft bij de afspraken.

Dat zei Rutte gisteren naar aanleiding van een kritisch rapport van de Europese Commissie, waarin staat dat Turkije op een aantal punten nog lang niet klaar is om tot de Europese Unie toe te treden. Rutte: „Zolang een land niet de vrijheid van meningsuiting waarborgt, of een ander land van de EU (Cyprus, red.) niet erkent, is het niet mogelijk om door te gaan met het toetredingsproces”.

Rutte voegt daaraan toe, dat definitief een punt moet worden gezet achter de toetreding als Turkije binnen twee jaar geen vooruitgang heeft geboekt op deze cruciale punten.

Fractieleider Maxime Verhagen (CDA) wil Turkije nog de kans geven tot de Europese top van december. „Maar als er dan geen vooruitgang is geboekt, moeten de onderhandelingen worden opgeschort.” Ook Verhagen is teleurgesteld dat Turkije geen vorderingen boekt op terreinen als godsdienstvrijheid, de positie van minderheden en de relatie met Cyprus.

Kamerlid Frans Timmermans (PvdA) vindt het „niet fair” van Rutte om nu al een einde te willen maken aan de onderhandelingen. Volgens hem zijn er afspraken gemaakt om in december de stand van zaken op te maken. Ook de PvdA wil de gesprekken stoppen als medio december geen sprake is van erkenning van Cyprus.

Voormalig VVD’ er Geert Wilders, die in 2004 uit de VVD-fractie gezet omdat hij de onderhandelingen met Turkije wilde stopzetten, vindt dat Rutte niet ver genoeg gaat. „Hij wil de onderhandelingen alleen maar voor twee jaar opschorten, ik maak een principiële keuze.”