Rusland te sterk bij WK volleybal

Daags na hun knappe zege op Duitsland hebben de Nederlandse volleybalvrouwen vandaag van Rusland verloren. De ploeg van bondscoach Avital Selinger was kansloos in de tweede wedstrijd in de tweede ronde van het WK tegen titelkandidaat Rusland. De Russinnen overklasten Nederland in ruim een uur met 25-17, 25-18 en 25-16.

De strijd om de plaatsen vijf tot en met acht is nu het hoogst haalbare voor Nederland, dat na de rustdag van morgen zaterdag dan wel moet winnen van Azerbeidzjan. Zondag is China de laatste tegenstander in de tweede ronde.

„Dat we het WK zonder medaille verlaten is jammer, maar we moeten verder”, zei Selinger. „Het verwerken van een teleurstelling hoort er ook bij na zo’n hoogtepunt. De meiden kunnen daar alleen maar van leren. We hebben alleen te weinig van de overwinning kunnen genieten.”

Selinger wilde zich vandaag in het Osaka Municipal Central Gymnasium niet uitlaten over de kansen van zijn ploeg om bij de beste acht te kunnen eindigen. Het eindresultaat is geen doel op zich voor de bondscoach. „Ik houd me daar niet mee bezig. Het gaat er om hoe we moeten spelen. Met rekenen kun je nergens komen.”

Selinger had ook voor het duel met Rusland een gedegen strijdplan uitgewerkt, maar daar kwam niets van terecht. Alleen in de tweede set kon Nederland er een echte wedstrijd van maken. Met Alice Blom op de plaats van Debby Stam en Mirjam Orsel op die van Caroline Wensink bleef Nederland bij tot 17-18. Maar na een aantal omstreden beslissingen van de scheidsrechter liep Rusland in de slotfase toch weer uit.

In de derde set probeerde Selinger met wissels en andere varianten nog iets te forceren. Sanna Visser mocht haar debuut op dit wereldkampioenschap maken en spelverdeelster Kim Staelens kwam er enige tijd in voor Riëtte Fledderus, maar het ging bij Nederland niet draaien. Selinger: „We hebben individueel en collectief niet voldoende gebracht om de Russinnen uit hun evenwicht te brengen. Op een gegeven moment zat er totaal geen lijn meer in. We hebben van alles geprobeerd, maar niks lukte. We zijn totaal niet aan volleyballen toegekomen. Ik ben daarom blij dat we morgen weer kunnen trainen. Tijdens de training moet het weer in orde komen met de ploeg.” (ANP)