Rumsfeld weg, voor ‘nieuwe visie’ Irak

De Amerikaanse president Bush vervangt zijn minister van Defensie, Donald Rumsfeld, na de zware verkiezingsnederlaag van de Republikeinen. Volgens Bush is het „soms tijd voor een nieuwe visie”, doelend op de oorlog in Irak.

Voormalig CIA-directeur Robert Gates is gisteren door Bush voorgedragen als opvolger van Rumsfeld. Hij is een goede kennis van de familie Bush, en vooral goed bevriend met oud-president George H.W. Bush. De Senaat moet Gates’ benoeming bevestigen. Rumsfeld zal niet per direct vertrekken.

Even voor Bush’ aankondiging had de waarschijnlijke nieuwe voorzitter van Huis van Afgevaardigden, de Democrate Nancy Pelosi, de president gevraagd om een „wijziging van het civiel leiderschap van het Pentagon”.

Bij de Congresverkiezingen verloren de Republikeinen minstens 28 zetels en raakten daarmee na twaalf jaar hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden kwijt.

Het ziet er naar uit dat de Democraten ook een meerderheid in de Senaat hebben veroverd. Gisteravond werd bekend dat een Senaatszetel voor Montana naar een Democraat gaat. En volgens verscheidene Amerikaanse media is de Democraat Jim Webb winnaar van een zetel voor Virginia. Daarmee zouden de Democraten in totaal zes zetels hebben gewonnen, waarmee ze in de Senaat een meerderheid van 51 tegen 49 hebben.

Webbs zege is nog niet definitief omdat het verschil met zijn tegenstrever George Allen zo klein is dat deze een officiële hertelling kan aanvragen. Mocht Allen dit doen, dan laat de einduitslag nog zeker een maand op zich wachten. Naar verwachting zal een hertelling de uitslag echter niet doorslaggevend veranderen.

In de Democratische meerderheid zijn ook twee onafhankelijke senatoren meegerekend, een van hen is het voormalige Democratische kopstuk Joe Lieberman. Hij verdedigde de afgelopen jaren steevast Bush’ Irak-beleid. De zetelverdeling deelt hem een cruciale rol toe. Hij reageerde gisteren als volgt op Rumsfelds opstappen: „Dank je, Don, je diende je land, maar we hebben echt iemand anders nodig hier.”

De leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, betitelde Rumsfelds ontslag als „een stap in de goede richting”.

Veel kiezers noemden de oorlog in Irak als reden dat ze dinsdag niet op Bush’ Republikeinse partij stemden. Rumsfeld, die geldt als een van de architecten van de militaire invasie, sprak gisteren van een „weinig begrepen, onbekende oorlog”. (AP, Reuters)

rumsfeld weg: pagina 5

hoofdartikel: pagina 7